Ako želite koristiti prirodno sredstvo za čišćenje, ocat je najbolji odabir. Osim što djeluje protiv bakterija kao i kamenca, ova kuhinjska namirnica može se koristiti za čišćenje još brojnih drugih stvari. Evo samo nekih.
Kožni namještaj
Ako je kožni namještaj izgleda loše, alkoholni ocat u kombinaciji s lanenim uljem vrati će mu sjaj, ali i život. Potrebno je sastojke u istim omjerima pomiješati u boci i pošpricati po namještaju, a potom jednostavno obrisati krpicom, piše Reader's Digest.
Ogrebotine na drvenom namještaju
Ogrebotine se naprave vrlo lako, a mogu jednostavno i nestati. Potrebno je pomiješati jod i ocat i tu otopinu onda kistom staviti na drvenu površinu. Ako se radi o tamnijem drvu, potrebno je staviti više joda, dok kada se radi o svjetlijem drvu, u otopinu treba ići više octa.
Čišćenje odvoda
Kombinacija octa i sode bikarbone odlično djeluju kod odčepljivanja odvoda, ali i kod suzbijanja neugodnih mirisa.
Neugodni mirisi
Kada se ne možete riješiti neugodnog mirisa cigarete, jedan trik će riješiti situaciju. U posudicu se stavi 3/4 octa i to na mjesto gdje je miris najintenzivniji. Za samo jedan dan više neće biti traga cigaretama.
Čišćenje tipkovnice i miša
Tipkovnice su užasno prljave, a pomiješani ocat i voda djelovat će odlično protiv prašine i ubit će bakterije. Važno je prvo provjeriti da uređaji nisu uključeni u struju, a onda krpicom očistiti površine.
Čišćenje kuhala za vodu
Ocat je dobar za čišćenje kuhala za vodu jer će djelovati protiv kamenca. Potrebno je ocat staviti u kuhalo i pustiti da ocat iskipi. Poslije je potrebno nekoliko puta prokuhati čistu vodu.
Protiv kukaca
Poznato je kako kukci ne vole miris octa, a mravi također nisu ljubitelji alkoholnog octa. Ocat se pomiješa s vodom i pošprica po mjestima gdje se nalaze mravi. Mravi će ubuduće izbjegavati ovaj put i naći će novu rutu.
Dulji život cvijeća
Cvijeće u vazi će dulje ostati na životu, ako se u vodu stavi dvije čajne žlice jabučnog octa i dvije čajne žlice šećera. Važno je vodu mijenjati svakih par dana i ponoviti postupak.