NE zna se što snima

Američki špijunski avion Challenger 650 leti iznad Bosne i Hercegovine

22.07.2024.
u 15:06

Iznad Bosne i Hercegovine ponovno sa uključenim transponderom leti avion kojeg koristi američka vojska za prikupljanje podataka.

Bombardier Challenger 650 poznat kao Artemis koji američka vojska koristi za prikupljanje podataka. Inače avion je u privatnom vlasništvu, a američka vojska ga "iznajmljuje po satu".

Avion je poletio iz rumunjske Constante koja se nalazi na obali Crnog mora, preletio Mađarsku, Hrvatsku i onda je kružio na relaciji od Tuzle do Mostara.

Od Nove godine u više navrata je ovaj avion letio iznad Bosne i Hercegovine, ali to nužno ne znači da snima Bosnu i Hercegovinu nego je izglednije da se radi o kontroliranju dešavanja u Srbiji.

"Ovi avioni mogu vidjeti jako daleko kada lete na 40.000 stopa (oko 12 kilometara)", rekao je za web-stranicu Defensone Mike Chagnon, zamjenik predsjednika Leidos Defence Group.

Koncept iza ovog špijunskog aviona uveliko se razlikuje od slušanja neprijateljskih razgovora na bojnom polju i umjesto toga omogućuje vojsci praćenje sofisticiranih komunikacija iz neprijateljskih nacionalnih država na sigurnoj udaljenosti, piše Robbreport.com.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije