Utvrđen moguć kvar

Astronauti Boeinogovog Starlinera još uvijek zapeli u svemiru

Starlinerova kapsula
Ilustracija
26.07.2024.
u 14:09

NAKON tjedana rješavanja problema i testiranja, NASA i Boeing još uvijek ne mogu odrediti datum povratka za dva astronauta na prvom testnom letu Boeingovog Starliner svemirskog broda s posadom.

Inženjeri su identificirali moguće uzroke problema svemirskog broda, uključujući curenje helija i potisnike koji su prestali raditi na putu do Međunarodne svemirske postaje (ISS),piše Index

Otkriven mogući uzrok problema na potisnicima

Boeing i NASA proveli su tjedne analizirajući problem, što je potaknulo planove za dodatna testiranja kako bi se bolje razumjeli problemi, rekao je Mark Nappi, voditelj Boeingovog programa komercijalnih posada. U Novom Meksiku, inženjeri su testirali motore više od tisuću puta kako bi replicirali paljenje potisnika Starlinera. Cilj je bio razumjeti zašto su se potisnici ugasili i procijeniti moguće opasnosti povezane s njihovim ponovnim aktiviranjem.

Testovi su otkrili da nakupljanje topline unutar potisnika može uzrokovati izbočenje Teflon brtvi, ograničavajući protok pogonskog goriva. Ovo otkriće dalo je Boeingu i NASA-i povjerenje u sposobnost svemirskog broda za povratak. Međutim, također ih je navelo da odustanu od planova da astronauti ručno upravljaju Starlinerom na putu kući, jer je ručno upravljanje dodatno opterećivalo potisnike.

Alternativni planovi

Službenici nisu potvrdili hoće li isti Starliner svemirski brod koji je prevezao NASA-ine astronaute Butcha Wilmorea i Sunija Williamsa na ISS također dovesti ih natrag kući. Iako NASA ima alternativne planove, cilj je dovršiti misiju sa Starlinerom.

Astronauti su stigli na ISS 6. lipnja za misiju koja je trebala trajati oko tjedan dana. Trenutno su u svemiru oko 50 dana, a Starliner može ostati u svemiru do 90 dana.

Dodatno, inženjeri su napredovali u razumijevanju uzroka curenja helija koje je utjecalo na putovanje Starlinera. Ovog će se vikenda provesti dodatna testiranja, uključujući paljenje 27 potisnika dok letjelica ostaje priključena na ISS.

Datum povratka dvoje astronauta nije postavljen

Analiza na zemlji pokazala je da curenje helija može biti rezultat problema brtvi koje su degradirane zbog izloženosti isparavanju pogonskog goriva. Buduće misije mogle bi uključivati promjenu materijala brtvi u onaj manje podložan trošenju.

Određivanje jesu li se curenja helija pogoršala dok je Starliner priključen na ISS ključno je, navode inženjeri. Stalni napori za razumijevanje ovog problema glavni su razlog zašto datum povratka još nije postavljen. NASA i Boeing će pregledati situaciju kako bi planirali odvajanje Starlinera, što bi moglo biti već krajem sljedećeg tjedna.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?