Iako obožavam kremaste kolače, štrudle su mi nekako posebno srcu drage. Volim jela s elementom hrskavosti, a ima li što hrskavije od štrudlice?
Nedavno sam u Zagorju ubrao predivne trešnje koje su jednostavno morale biti nekako iskorištene, osim pojedene onako svježe, mesnate, slatke i sočne. Odlučio sam razvući tijesto i napraviti popodnevni desert, piše Gastro.24sata.hr.
Štrudla je ispala odlično, a sada je na tebi red da zasučeš rukave i napraviš nešto kao s ovih fotografija. Slijedi recept.
Sastojci za tijesto:
60 dag brašna za vučena tijesta
3 dl vode
malo ulja
sol
Ostali sastojci:
350 g trešanja
vanillin šećer
4-5 žlica šećera
krušne mrvice
Postupak:
Od navedenih sastojaka zamijesi tijesto i pusti da odmori sat vremena. Uzmi komad tijesta veličine šake i napravi kuglicu. Na pobrašnjenoj krpi spljošti tijesto i razvaljaj u svim smjerovima koliko možeš. Malo naulji ruke i tijesto te ga polako od sredine prema van razvuci što tanje možeš. Ako pukne slobodno "zakrpaj".
Trešnje očisti od koštica i pomiješaj sa šećerom i vanilin šećerom. Po želji možeš staviti i malo ruma ili drugog aromata.
Trećinu razvučenog tijesta pospi s malo krušnih mrvica, a potom pobacaj trešnje. Otrgni debele rubove, preklopi bočne stranice te zarolaj tijesto od strane na kojoj se nalaze trešnje.
Naulji protvan i prebaci štrudlu u njega te peci na temperaturi od 200 ºC dok ne dobije lijepu rumenu boju.