projekt za bespilotne letjelice

Bh. dronovi će nadzirati usjeve, prevenirati požare, vršiti dostavu...

dron
Foto: Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva
1/2
29.09.2024.
u 13:21

"Projekt razvoja prvih bosanskohercegovačkih dronova značajno je napredovao i sada se nalazi u fazi testiranja i provedbe naprednih tehnologija", kažu iz Centra za napredne tehnologije iz Sarajeva

Od fotoaparata do jednog od najvažnijih uređaja današnjeg vremena. Tom rečenicom bismo mogli opisati dronove o kojima danas slušamo kao nikad prije. Nažalost, rat u Ukrajini apsolutno ih je gurnuo u prvi plan, a njihova općedruštvena korist rijetko se spominje jer su ratna razaranja u prvom planu, piše Večernji list BiH.

Međutim, mi ćemo danas više o općedruštvenoj koristi, i to u kontekstu prvog bh. drona koji radi Centar za napredne tehnologije iz Sarajeva na čelu s direktorom Ensarom Mulaosmanovićem. Surađuju i s Ministarstvom obrane BiH, a prvotni rezultati sve su pozitivno iznenadili.

Integracija naprednih senzora

Istraživačko-razvojni tim za bespilotne letjelice Centra za napredne tehnologije u Sarajevu za Večernji list je otkrio u kojoj je fazi projekt. - Projekt razvoja prvih bosanskohercegovačkih dronova značajno je napredovao i sada se nalazi u fazi testiranja i provedbe naprednih tehnologija. Radeći na usavršavanju ključnih aspekata, kao što su autonomni sustavi navigacije, optimizacija letnih karakteristika i integracija naprednih senzora, naš tim čini važne korake prema finalizaciji prototipa. Posebno se fokusiramo na testiranje u stvarnim uvjetima u cilju prilagođavanja različitim scenarijima primjene. Ovaj projekt rezultat je suradnje naših domaćih stručnjaka iz oblasti inženjerstva, IT-ja i zrakoplovstva, uz podršku lokalnih istraživačkih institucija - kažu nam iz ovog očito uspješnog tima.

Pitamo i kako su uopće došli na ideju proizvodnje dronova u BiH. - Ideja razvoja dronova u BiH rodila se iz potrebe da iskoristimo potencijal domaćih talenata i tehnoloških resursa. Vidjeli smo priliku, umjesto uvoza, kreirati lokalna rješenja koja odgovaraju specifičnim potrebama našeg tržišta. Također, Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu zemljopisnu i klimatsku raznolikost koja je idealna za razvoj i testiranje ovakvih letjelica. Kroz multidisciplinarni pristup i inovativnost pokazujemo da BiH može biti konkurentan igrač u ovoj tehnološkoj industriji - naglašavaju u Istraživačkom timu. Da bi BiH mogla biti regionalni lider u proizvodnji dronova, ali i u nekim širim okvirima, potvrđuje činjenica da se trenutačno radi na više modela, iznimno važnih za današnje vrijeme.

- Trenutačno radimo na pet različitih modela bespilotnih letjelica, od kojih svaki ima specifičnu namjenu. Neki dronovi bit će korišteni u poljoprivredi za precizno mapiranje i nadzor usjeva, dok će drugi biti prilagođeni za nadzor šumskih područja i prevenciju požara. Također, razvijamo modele za logistiku i dostavu, kao i specijalizirane letjelice za infrastrukturni nadzor i inspekcije. Naša vizija je da dronovi postanu alat koji unaprjeđuje učinkovitost u različitim industrijama, dok istodobno štite okoliš i povećavaju sigurnost - ističu u razgovoru za Večernji list. Upravo tu ogleda se pozitivna vrijednost ovog projekta. U vremenu dok je dronovima cilj oduzeti život u zaraćenim područjima, bh. dron pokazuje svoju plemenitu stranu.

Također, bh. dron je i po svojim specifikacijama drukčiji od drugih. - Ono po čemu će bh. dronovi biti jedinstveni jest fokus na prilagodljivost različitim terenskim uvjetima, uz naglasak na smanjenje troškova održavanja i upotrebe. Posebnu pozornost posvećujemo razvoju softverskih rješenja koja omogućavaju autonomnu navigaciju i naprednu analitiku podataka u realnom vremenu, što će našim korisnicima donijeti veću učinkovitost u radu. Naš cilj nije samo tehnološka superiornost već i pristupačnost - da omogućimo korištenje dronova širem spektru korisnika - ističu stručnjaci iz Centra za napredne tehnologije. I oni su pokazatelj kakve sve stručnjake BiH ima. Dosad je Večernji list pisao o pothvatima uspješnih ljudi iz ove zemlje, inovatorima svjetskog glasa, brojne smo istaknuli kroz Večernjakov pečat. Uspješan rad bh. stručnjaka nadaleko se poznaje, ali brojni ostvare uspjehe vani ili kad ostvare uspjeh ovdje.

Ojačati lokalne kapacitete

- Što se tiče dugoročnih kapaciteta, Bosna i Hercegovina apsolutno ima ljudski potencijal za rad na složenim projektima poput ovog. Naši mladi inženjeri i stručnjaci svakodnevno pokazuju visoku razinu inovativnosti i vještina, često u suradnji s međunarodnim partnerima, partnerima iz dijaspore i institucijama. Naš cilj je kroz projekte poput razvoja dronova dodatno ojačati lokalne kapacitete, zadržati talente u zemlji i omogućiti da BiH postane tehnološki hub u regiji - zaključili su domaći stručnjaci. Domaća pamet radi projekte koji bi dugoročno trebali biti važni za BiH jer su inovativni i napredni, a ono što je posebnost stručnjaka koji rade dronove - cilj im je općedruštveni pomak. U svijetu su dronovi svrsishodni i nisu, uz fotografiranje, zaduženi isključivo za ratovanje, kako nam se u posljednje vrijeme prezentira.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije