Začetnica priče je Dragica Krmek podrijetlom iz Kiseljaka

Biciklistička tura od izvora do ušća Neretve 14. srpnja

13.07.2023.
u 20:46

Desetak biciklista iz Metkovića, Opuzena, Imotskog, Župe Dubrovačke i Zagreba u petak, 14. srpnja, kreće na dvodnevnu turu od izvora do ušća Neretve. Naziv ove biciklističke priče, koja će ove godine biti ispričana drugi put, je "Naša Neretva, od izvora do ušća". Začetnik joj je Dragica Krmek iz Metkovića koja korijene po ocu vuče iz Kiseljaka. Za Dragicu, koja je rođena i odrasla u Metkoviću, Neretva je, kaže, najljepša rijeka na svijetu. Biciklističkom turom od njezina izvora do ušća spaja dvije ljubavi - prema Neretvi i biciklizmu te će s ekipom, ove godine nešto brojnijom i iz različitih krajeva Hrvatske, na pedalama, kao i prošle godine, prijeći gotovo 300 km.

- Noću s petka na subotu idemo preko Gacka i Nevesinja do Čemernog, do izvora Neretve, odakle ćemo se zaputiti na prvi i najteži dio ture duge 60 km, s brojnim usponima i nizbrdicama, makadamskim putom. Nakon odmora u Ulogu krećemo put Konjica i Jablanice, ovaj put asfaltom, cestom M-17. U Jablanici ćemo obići srušeni most, a onda idemo do Mostara preko Grabovice pa dalje prema Gabeli i Doljanima. U Mostaru ćemo također uživati u pogledu na Stari most, u ondje će nam se u nedjelju pridružiti još jedan dio ekipe iz BK Metković koji će nas pratiti do ušća. Jednim dijelom kroz Hercegovinu vozit ćemo i Ćirinom prugom - opisuje nam Dragica Krmek plan biciklističke ture za ovu godinu. Radi sigurnosti sudionike će jednim dijelom puta, onim na kojem su prošle godine bili radovi, pratiti Gorska služba spašavanja.

Zanimljivo je da biciklistička tura "Naša Neretva, od izvora do ušća" najvećim dijelom prolazi kroz BiH.

- Oko 80 posto ture je kroz BiH, ostatak je kroz Hrvatsku. Voljeli bismo da nam se idući put pridruže i biciklisti iz BiH, a želja nam je da ova priča postane tradicija - kaže nam Dragica Krmek.

Istražujući je li se dosad vozila, nije uspjela doći do podatka da je netko prije njezine skupine biciklima prošao uz tok Neretve od njezina izvora u Čemernom do ušća u Jadran. Ako netko ima takve podatke, voljela bi da joj javi, a osobito se raduje zaljubljenicima u Neretvu i biciklizam iz BiH, rodne zemlje njezina oca, kako bi se skupa poklonili ljepoti rijeke Neretve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?