Ministar Elmedin Konaković tvrdi

BiH bi ipak mogla dobiti sredstva iz Plana rasta

euri
24.07.2024.
u 08:40

"Naše informacije su da se ovih dana govori o tom zadnjem trenutku u kojem bismo mogli 'uskočiti' da ipak povučemo tih prvih 70-ak milijuna eura, a onda u nastavku i ostatak tih sredstava namijenjenih BiH, a pogotovo da nastavimo priču o integraciji tržišta u europsko, to bi moglo omogućiti investicijski zamah", naglasio je Konaković.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković u Aktuelnom intervjuu BHRT-a izjavio je da bi BiH ipak mogla dobiti sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan. 

Govoreći o europskom putu BiH, Konaković je naglasio da je za njegov nastavak neophodan dijalog političara koji je često u zastoju.

"Naši dugotrajni sati i sati razgovora, pokušaji pronalaska rješenja rezultirali su tim zelenim svjetlom iz Brisela i doveli nas pred taj izlog jedne prelijepe mogućnosti u koju BiH može zakoračiti ako mi političari odradimo taj posao do kraja", poručio je ministar vanjskih poslova BiH.

Ponovio je koji su to benefiti koje će BiH dobiti ukoliko pregovori s EU nastave ići u pravom smjeru.

"Plan rasta koji nam je na stolu, koji iznosi dvije milijarde KM, integracija našeg tržišta u europsko koje bi dovelo ogroman broj stranih investitora i samim tim pokrenulo taj investicijki kapital, povećalo plaće ljudima i osiguralo mirovine, to su neumoljivi ekonomski parametri", naglasio je.

Osvrnuo se i na potpisanu "Mostarsku izjavu za budućnost", istaknuvši kako ona govori o nastavku regionalne suradnje.

"Europa hoće vidjeti kako možemo surađivati i dogovarati se oko krucijalnih stvari. Poslali smo poruku naše spremnosti da u interesu građana ovog regije i dalje radimo, razvijamo kapacitete, koristimo potencijale i olakšamo im život", poručio je Konaković.

Govoreći o sredstvima iz Plana rasta, namijenjenih za BiH, Konaković je rekao kako bi taj novac ipak mogli dobiti.

"Ostale su tri nerazjašnjene teme, od kojih dvije dominiraju, a to je pitanje Ustavnog suda BiH na kojem inzistira EU i pitanje tog etničkog glasovanja u nekim strukturama u kojima se predstavnici Republike Srpske ne žele odreći prava veta. Političari iz RS u svojim rukama drže taj Plan rasta jer im je Dayton to omogućio", rekao je on.

Prema njegovim riječima, političari iz RS imaju odgovornost nastaviti europsku priču, te bi se uskoro mogli dogovoriti.

"Naše informacije su da se ovih dana govori o tom zadnjem trenutku u kojem bismo mogli 'uskočiti' da ipak povučemo tih prvih 70-ak milijuna eura, a onda u nastavku i ostatak tih sredstava namijenjenih BiH, a pogotovo da nastavimo priču o integraciji tržišta u europsko, to bi moglo omogućiti investicijski zamah", naglasio je Konaković.

Govorio je o ruskom utjecaju u BiH, istaknuvši da će ako ne bude iskontroliran, on ugroziti europski put što će se, prema njegovim riječima, odraziti na bh. građane.

Konaković je govorio i o izmjenama zakona, među kojima su i reformski, istakavši kako mnogi od njih nisu dovoljni, ali da su svakako bolji od dosadašnjih.

Naglasio je kako još nema dogovora o Zakonu o sudovima, ocijenivši kako SNSD koči taj put kako bi se usporio europski put BiH.

"Nadam se da će građani ove zemlje izvršiti pritisak na političare kako bismo što prije usvojili taj zakon", rekao je ministar.

Osvrnuo se i na izmjene Izbornog zakona BiH, rekavši kako su one jako važane za reorganizaciju cjelokupnog sustava, te da to podrazumijeva ustavne reforme.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?