U tijeku obuka timova

BiH nabavlja dronove Bayraktar TB2, stižu u siječnju

16.09.2024.
u 08:58

Glasine o interesu Bosne i Hercegovine za dron Bayraktar pojavile su se već u svibnju ove godine, kada je nekoliko izaslanstava posjetilo tvornicu proizvođača. Nije priopćena vrijednost ugovora, kao ni njegov potpuni obujam, kao što su mogući sustavi naoružanja kojima bi dronovi bili opremljeni. Međutim, ministar obrane BiH Zukan Helez objasnio je da će, uz bespilotne sustave (UAS) biti nabavljene i tri zemaljske postaje. Osim toga, dva tima iz Oružanih snaga BiH već su u Turskoj na obuci. Početak isporuke planiran je za siječanj 2025. godine, piše hartpunkt.de.

TB2 je dron srednje visine i dugotrajnosti kompanije Baykar Technologies iz Istanbula i predstavljen je Oružanim snagama Turske 2016. godine. S dužinom od 6,5 metara, rasponom krila od 12 metara i maksimalnom uzletnom masom od 650 kilograma, taktički je dron srednjeg dometa i može se koristiti i u izviđačkoj i u oružanoj ulozi. Prema proizvođaču, nosivost senzora i naoružanja je 150 kilograma. Proizvođač navodi maksimalnu brzinu od 220 km na sat, a maksimalno vrijeme leta je oko 27 sati. Radijski domet zemaljske kontrolne postaje je do 150 kilometara.

S mogućnošću djelomično ili potpuno autonomnog izvršavanja misija, TB2 nudi širok profil misije. Nedavno su se i neke susjedne zemlje opredijelile za ovaj sustav. I Rumunjska i Kosovo prošle su godine nabavili TB2. Izravni susjed Srbija, s kojim su bile uzastopne tenzije od sukoba na Balkanu 1990-ih, također ima rastuću flotu borbenih dronova u istoj kategoriji kao i TB2 u obliku kineskog CH-92.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije