Čeka nas vruća politička jesen s brojnim obvezama

BiH ne smije propustiti povijesnu priliku do kraja godine, Hrvati će biti vlak pokretač i pomirbeni čimbenik

storyeditor/2024-09-12/soreca_schmidt.jpeg
13.09.2024.
u 14:16

Riješiti pitanje blokade usvajanja reformi koje su preduvjet za Plan rasta i prvu tranšu od 70 milijuna eura pomoći, što je tek dio od 1,085 milijardi eura koje je Europska komisija predvidjela za BiH, kao i donijeti preostala zakonska rješenja iz europskog paketa na državnoj razini, što je pak nužno za dobivanje pregovaračkog okvira, dva su ključna zadatka koja trenutačno stoje pred vlastima u BiH koje moraju pronaći modalitete ako u ovoj godini želimo iskoristiti povijesne prilike koje se otvaraju za zemlju, piše Večernji list BiH.

Postoji spremnost

Nova Europska komisija, koju ponovno vodi Ursula von der Leyen, olakotna je okolnost jer se radi o osobi koja je iznimno sklona proširenju Unije na jugoistok Europe, pa tako i BiH, a pritom svakako treba ukazati i na činjenicu da u tom promišljanju ima i snažnu potporu Republike Hrvatske, koja je više od svih ostalih zemalja zainteresirana za europsku perspektivu BiH. Hrvatski politički predstavnici u BiH upravo bi ponovno mogli biti ključni pomirbeni čimbenik koji će pokušati pomiriti određene razlike i neslaganja te čvrsto definirati proeuropski kurs zemlje. O potrebi postizanja rješenja koja će donijeti novi zamah zemlji u mjesecima koji dolaze čujemo i ovih dana.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto ovoga je tjedna u nastupni posjet primila novoimenovanog veleposlanika i posebnog predstavnika EU-a u BiH Luigija Sorecu, a tom prilikom izrazila je zahvalnost predstavništvu EU-a u BiH, a napose institucijama u Bruxellesu, na svemu čime doprinose da Bosna i Hercegovina bude i dalje visoko na agendi ključnih tijela EU-a te da će takvo što biti u još intenzivnijoj mjeri na čelu s novom/starom predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen. U Bosni i Hercegovini postoji visok konsenzus političkih predstavnika svih triju konstitutivnih naroda da europski put bude temelj djelovanja institucija na državnoj razini te da na njemu predano rade sve razine vlasti u skladu sa svojim nadležnostima. Uz reformska zakonska rješenja, razgovori o reformi izbornog zakonodavstva bit će također prioritet do konca tekuće godine. Do predstojećeg susreta visokih političkih dužnosnika u Bruxellesu učinit će se što je maksimalno moguće da se tekuće stvari i zastoji premoste i da Bosna i Hercegovina, unatoč probijenim rokovima, bude ukorak s drugim zemljama kada je u pitanju Plan rasta. Predsjedateljica Krišto i posebni predstavnik Soreca složili su se da će zajedničkim snagama i redovitim susretima predano raditi na europskom putu, osobito onim ključnim stvarima.

Proaktivna uloga hrvatskih kadrova upravo se na ovim pitanjima mogla pokazati ključnom za zemlju u cjelini, sve njezine narode i građane, a nagrada bi mogla stići do kraja godine dobivanjem prve tranše iz novog paketa pomoći, kao i pružanjem pregovaračkog okvira, što u prijevodu znači i tehničkim početkom procesa pregovora.

No, jednako važna bit će politička podrška susjedne Republike Hrvatske, čiji je premijer Andrej Plenković prilikom nedavnog posjeta BiH jasno iskazao potporu zemlji na njezinu europskom putu. Osim toga, BiH dobiva i snažnu tehničku podršku; upravo je to bit potpisanog ugovora BiH i Hrvatske o europskom partnerstvu te je prvog dana njegova posjeta održana sjednica zajedničkog povjerenstva na razini državnih tajnika, odnosno zamjenika ministara vanjskih i europskih poslova i kroz taj okvir brojni hrvatski stručnjaci, ljudi koji sudjelovali u hrvatskom pristupnom procesu, bit će na raspolaganju svojim znanjem i iskustvom. Vrijednost te podrške vidjet će se posebice onoga trenutka kada počnu pregovori po šest tematskih klastera koji donose 33 pregovaračka poglavlja.

Važnost suradnje

U međuvremenu unutar BiH se i predstavnici međunarodne zajednice slažu kako je potpora domaćim vlastima nešto što ne smije izostati. Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt sastao se jučer s novoimenovanim šefom Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i posebnim predstavnikom Europske unije u Bosni i Hercegovini Luigijem Sorecom, a Schmidt je tom prilikom naglasio važnost tijesne suradnje unutar međunarodne zajednice u cilju jačanja i ubrzanja procesa pristupanja BiH Europskoj uniji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije