Služba za poslove sa strancima: Bez prava ostalo 39 državljana Pakistana

BiH počela ukidati vize za lažne radnike, posrednicima plaćaju posao

strani radnici
Ilustracija
09.09.2024.
u 11:31

U situaciji u kojoj se BiH, baš kao i zemlje okružja, suočava s manjkom radne snage, pitanje dolaska stranaca s dalekog istoka iznimno je aktualno, no, prema svemu sudeći, jedan dio njih koristi krinku stranog radnika kako bi ilegalno pokušao ući u Hrvatsku ili neku od drugih zemalja Europske unije.

Upozorenje i kvote

Naime, Služba za poslove sa strancima izvijestila je da su ukinute radne vize za 39 državljana Pakistana, a u proceduri je 14 državljana Bangladeša. Pritom su iz navedene agencije dodali i kako ilegalni migranti plaćaju velike novčane iznose posrednicima ili samim poslodavcima kako bi im osigurali radne dozvole i vize za zakonit ulazak u BiH. Služba je pozvala poslodavce da strane radnike uvoze isključivo preko ovlaštenih agencija i upozorila kako će u suprotnom morati plaćati troškove smještaja u imigracijskom centru i deportacije iz BiH. U kontekstu dozvola u 2023. godini izdano je 2449 radnih dozvola koje se računaju u odobrenu kvotu o radnim dozvolama za zapošljavanje stranaca, od čega je 579 produljenih radnih dozvola i 1870 radnih dozvola za novo zapošljavanje. Inače, godišnja kvota za produljenje i novo zapošljavanje stranaca u BiH za 2023. godinu iznosila je 3995 radnih dozvola, a iskoristilo se 2449. Prema državama podrijetla, najviše stranaca koji su radili u BiH u 2023. godini je iz Republike Turske, Republike Srbije, Savezne Demokratske Republike Nepal, Narodne Republike Bangladeš i Republike Indije. Najveći rast u odnosu na prošlu godinu registriran je kod državljana Islamske Republike Pakistan i Savezne Demokratske Republike Nepal te Narodne Republike Bangladeš. U pogledu broja dozvola valja ukazati i na činjenicu da je, osim 2449 radnih dozvola koje se računaju u kvotu, izdano i 2137 radnih dozvola neovisno o utvrđenoj kvoti. To su radne dozvole koje se izdaju, primjerice, strancu čiji se rad u BiH temelji na međunarodnom sporazumu, strancu koji obavlja ključne poslove u poslovnom subjektu, a koji nije izuzet od potrebe posjedovanja radne dozvole na temelju međunarodnog sporazuma, učiteljima ili nastavnicima koji izvode ili pomažu u nastavi u obrazovnim ustanovama zbog svog specifičnog znanja, profesionalnim sportašima ili sportskim radnicima koji na temelju valjano zaključenog ugovora rade u BiH. Istodobno, ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produljenje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2024. iznosi 6073 radne dozvole, od čega se na Federaciju BiH odnosi 4295 radnih dozvola, Republiku Srpsku 1400 radnih dozvola i Distrikt Brčko 378 radnih dozvola.

Ilegalne migracije

Kada govorimo o ilegalnim migracijama, valja uputiti na izjave ravnatelja Službe za poslove sa strancima BiH Žarka Lakete, koji je za Dnevni avaz nedavno rekao kako je balkanska migrantska ruta i dalje aktivna, a u najvećoj mjeri koriste je državljani Sirije, Afganistana, Maroka i Egipta. Trenutačno u BiH, i to u četirima prihvatnim centrima, boravi 1846 osoba, od kojih 1250 u Sarajevskoj županiji i 538 u Unsko-sanskoj županiji. Podaci pokazuju i kako se migranti u BiH zadržavaju od 7 do 10 dana jer BiH nije njihova željena destinacija. Granična policija ulaže napore kako bi se izborila s ilegalnim migracijama, a nedavno je za Večernji list potvrđeno kako su od početka ove godine od nezakonitog prelaska državne granice odvratili 2674 osobe. Od početka godine evidentirali su 5370 osoba u nezakonitom prelasku ili pokušaju nezakonitog prelaska državne granice, a u kontekstu mjesta podrijetla najviše je zabilježeno državljana Sirije, Turske, Afganistana, Maroka i Pakistana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?