BANJALUKA

Bosni i Hercegovini prijete velike takse na izvoz električne energije u Europu

03.07.2024.
u 18:53

Bosna i Hercegovina je najveći izvoznik električne energije u Europi. Ako ne sprovede obveze koje je preuzela, od 1. siječnja 2026. godine plaćaće velike takse na izvoz struje.

Ovo je danas rekao direktor Tajništva Energetske zajednice (EZ) Arthur Lorkowski nakon sastanka Neformalnog ministarskog vijeća Energetske zajednice koji je održan u Banjoj Luci.

Neformalno ministarsko vijeće Energetske zajednice je sastavljeno od ministara energetike svih zemalja članica, a njene članice su Europska unija i devet zemalja potpisnica, potencijalnih članica EU. Među njima je i Bosna i Hercegovina koja ove godine predsjedava Neformalnim ministarskim vijećem EZ.

- Bosni i Hercegovini je cilj da osigura siguran kontinuitet izvoza električne energije. To znači da treba u zakonodavstvo uvrstiti set mjera koje znače spajanje tržišta električne energije - rekao je Lorkowski.

U praktičnom smislu, kako je rekao, to znači da svi proizvođači i trgovci električnom energijom mogu poslovati ravnopravno na tržištu Europske unije, a time i privlačiti značajne investitore.

Po njegovim riječima, plan je bio da se tržišta spoje sa tržištem Europske unije do kraja 2025. godine, ali „sada je jasno da će postizanje cilja biti izazovno“.

Kao razlog je naveo kašnjenje u provođenju europske legislative.

Ministar energetike RS Petar Đokić izjavio je da vlast u cijeloj BiH, ako ne želi velike namete na izvoz struje, treba uvesti takse svim proizvođačima električne energije koji emitiraju CO2, odnosno ugljen dioksid. To bi značilo, kako je rekao, poskupljenje električne energije stanovništvu i gospodarstvu.

Đokić je samo rekao da se o tome razgovaralo na današnjoj sjednici, ali nije govorio o tome hoće li se to i provesti.

Sjednicom Neformalnog ministarskog vijeća Energetske zajednice predsjedavao je ministar vanjske trgovine u Vijeću ministara BiH Staša Košarac.

- Pojavile su se danas neke informacije kako će biti donesen neki zakon na nivou BiH o električnoj BiH. Odlučno tvrdim da se tako nešto neće desiti ako se ne dogovore entitetska ministarstva energetike - naveo je Košarac.

Osim Košarca, sjednicom je predsjedavao i zamjenik generalnog direktora Generalnog direktorata Europske komisije za energiju Mechthild Wosdofer. Sjednici je nazočio i ministar energetike Federacije BiH Vedran Lakić, ali on se nije obraćao javnosti.

Energetska zajednica će imati još jednu sjednicu u BiH krajem godine na kojoj će biti donesene određene odluke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije