Pomoć iz Posavske županije općini Bošnjaci u RH stradaloj u nevremenu

Ekipa iz Domaljevca u danu obnovila tri krova, obitelj Leovac darovala crijep...

06.07.2024.
u 08:11

Bosanska i slavonska Posavina dva su tijela s jednom dušom. Ponovno se potvrđuje kako su lijeva i desna obala životno spojene, a rijeka Sava, zapravo, spaja, a ne razdvaja. I priroda je to, nažalost, potvrdila jer su u nedavnom nezapamćenom olujnom nevremenu stradale obje strane riječnog pojasa.

Saniraju krovove

Sva silina olujnog gradonosnog oblaka ipak se najvećim dijelom sručila na općinu Bošnjaci u Hrvatskoj, u kojoj je proglašeno stanje prirodne nepogode. I ovaj su put prvi u pomoć priskočili prekosavski susjedi iz Posavske županije.

Županijska uprava civilne zaštite PŽ-a i udruge proistekle iz Domovinskoga rata PŽ-a u suradnji s građevinskim i javnim poduzećima s područja te županije brzo su reagirali, zapravo, već idući dan nakon nevremena.

Ravnatelj Županijske uprave CZ-a Ilija Jezidžić na terenu je dogovorio u kojem će smjeru teći ta pomoć. S ljudstvom su priskočili u pomoć svojim susjedima i otišli u Bošnjake na teren kako bi sudjelovali u pomoći pri saniranju štete, prvenstveno oštećenih krovova.

- Svaka im je vrsta pomoći potrebna, no u početku su najpotrebniji građevinski radovi.

Budući da je velika potreba za ovom vrstom pomoći, svi zainteresirani za pomoć stradalima mogu se javiti u Županijsku upravu civilne zaštite ili nekoj od udruga proisteklih iz Domovinskoga rata s područja Posavske županije - poručuje Jezidžić.

I predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić na konferenciji za novinare u Orašju nakon sjednice županijske Vlade zamolio je medije da prenesu poruku javnosti o hitnosti široke akcije pomoći te potrebi da se svi koji mogu pridruže općoj akciji pomoći stradalom stanovništvu općine Bošnjaci u Hrvatskoj.

Ivo Lucić, Marko Matić i Perica Vrdoljak iz braniteljskih udruga općine Domaljevac-Šamac koordinirali su odlaskom ekipe od deset mještana, najviše branitelja, i na terenu u samo jednom danu obnovili krovove na čak trima kućama.

- Samoinicijativno smo odmah krenuli. Građevina nam nije strana pa smo se rado odazvali s ekipom. Zatekli smo područje koje izgledom podsjeća na ratno stanje.

Svaka kuća je oštećena, krovovi razbijeni, polja uništena, automobili, sve, led je napravio pustoš. Maksimalno dajemo sve od sebe u poslovima na krovištima oštećenih kuća - kaže nam Lucić.

Pomogla i obitelj Leovac

Doznajemo također kako ne izostaje ni pomoć stanovnika Posavske županije.

Među njima je i mlada obitelj Leovac iz Domaljevca koja izvodi radove na rekonstrukciji krovišta, a svoj crijep, oko 1300 komada, odlučila je donirati Bošnjacima.

- I sami smo u prošlogodišnjem olujnom nevremenu ostali bez dijela krovišta na obiteljskoj kući i gospodarskim zgradama pa znamo što preživljavaju i rado smo pomogli jer naše malo možda je nekome puno - kažu nam Ružica i Mato Leovac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije