SURADNJA I PROJEKTI

Bošnjak i Ropke: Podrška europskim integracijama

Fena
15.10.2024.
u 14:48

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Dubravka Bošnjak, održala je danas sastanak s predsjednikom Europskog ekonomskog i socijalnog odbora (EESC), Oliverom Ropkeom.

Bošnjak je izrazila zadovoljstvo posjetom i naglasila važnost razmjene informacija između Bosne i Hercegovine i EESC-a. Tijekom  sastanka, istaknula je posvećenost provedbi Reformske agende i ispunjavanju obaveza na putu europskih integracija.

Upoznala je Ropkea o ključnim nadležnostima Ministarstva civilnih poslova, posebno u oblastima rada, zapošljavanja i socijalne skrbi, gdje Ministarstvo ima koordinirajuću ulogu. Objasnila je kako su nadležnosti uređene na razini entiteta, Brčko Distrikta, te u Federaciji BiH na razini županija.

Oliver Ropke pružio je punu podršku Bosni i Hercegovini, naglašavajući želju EESC-a za bliskom suradnjom na projektima koji će doprinijeti socijalnom i ekonomskom napretku zemlje.

Ministrica je istaknula suradnju Ministarstva s Agencijom za rad i zapošljavanje BiH i Delegacijom Europske unije, te spomenula uspješne projekte podržane iz IPA fondova EU. Jedan od značajnijih projekata je "Ojačani sistemi socijalne, dječje skrbi i obrazovanja u Bosni i Hercegovini", koji implementira UNICEF i koji je započeo u svibnju 2024.

Također su razgovarali o projektima u oblasti zapošljavanja, uključujući „EU podršku lokalnim partnerstvima za zapošljavanje - Faza II“ i „EU4 zapošljavanje“, uz poseban naglasak na Garanciju za mlade, čija se priprema trenutno odvija.

Razgovarano je i o unapređenju socijalnog dijaloga u BiH, posebno u kontekstu tripartitnog dogovaranja između vlade, sindikata i poslodavaca, kako bi se osiguralo ostvarivanje kolektivnih prava i interesa socijalnih partnera. Ministarstvo civilnih poslova i dalje će aktivno podržavati socijalni dijalog i europske integracije kroz saradnju sa EU tijelima i međunarodnim organizacijama, priopćeno je iz te institucije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije