Božićni keksići Fancy, probajte ih napraviti, jako su ukusni a posebno zanimljivi kao ukras na stolu...
Sastojci
Za tijesto:
300g Glatkog brašna
1/2 Praška za pecivo
prstohvat soli
50g šećera u prahu
130g putera /maslaca
1 žumanjak
40ml hladnog mlijeka
Za nadjev:
100g mljevenih oraha ( ili badema ili lješnjaka )
30g šećera u prahu
1/2 Vanilin šećera
naribana korica limuna
30ml kipućeg mlijeka
1 jušna žlica ruma
Za glazuru:
1 bjelanjak
150g šećera u prahu
prstohvat soli
1 čajna žlica limunovog soka
Za ukras:
polovine oraha
malo rastopljene čokolade
Priprema
1. Od sastojaka za tijesto umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata, piše Coolinarika.
2. Nadjev: u zdjeli pomiješajte orahe, šećer, vanilin šećer, koricu limuna i rum. Prelijte kipućim mlijekom, dobro izmiješajte i pustite da se ohladi.
3. Tanko razvaljajte tijesto, podijelite ga na dva dijela. Na polovicu žličicom rasporedite nadjev u pravilnim razmacima, prekrijte drugom polovicom tijesta i kalupom (kod mene cvjetić) izrežite kekse. Preostalo tijesto ponovno razvaljajte i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.
4. Kekse pecite na limu prekrivenom papirom za pečenje oko 20 minuta na 180C. U principu, duljinu pečenja prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom. Pečene kekse ohladite na limu da se ne lome. Ja ih uvijek sa limom stavim na hladne pločice i tako mi se brže ohlade.
5. Bjelanjku dodajte prstohvat soli i uz postepeno dodavanje šećera u prahu i limunovog soka istucite u čvrst šaum ( ja sam ovaj put čak na pari radila pa mi je šaum ispao prečvrst i morala sam ga nanositi sa špricom na keksić:). Inače, ohlađene kekse umočite u ocaklinu, stavite polovicu oraha i vratite na lim za pečenje. Sušite na 50C 10 minuta i nakon toga ostavite u ugašenoj pećnici još cca pola sata. Kad su gotovi prošarajte ih po želji rastopljenom čokoladom.