sve više uvozne pšenice

Brašno u BiH poskupljuje od idućeg mjeseca, evo za koliko

brašno
Ilustracija
18.10.2024.
u 21:22

Majić: O padu cijene pšenice nema govora. Može samo rasti ili stagnirati. Ovisimo o uvozu. Oslonjeni smo na RH, Srbiju, Mađarsku

Nova poskupljenja građani BiH svakodnevno gledaju i svaki izlazak do trgovine svojevrstan je šok. Tako će građani Federacije BiH od idućeg mjeseca, zbog sve viših uvoznih cijena pšenice, skuplje plaćati brašno. Poskupljenja brašna već su najavljena i u Republici Srpskoj. Ivica Majić, direktor jedne od najvećih kompanija za proizvodnju brašna, kaže za Dnevni avaz da je poskupljenje gotovo neizbježno.

Uvozna cijena pšenice, navodi, značajno je viša nego ljetos, gotovo za 15 posto. - Početkom studenoga, praktički za nekoliko dana, realno je očekivati više cijene brašna. O kojem je postotku riječ i kolika će biti poskupljenja, ne znam jer čekamo da se u računovodstvu urade kalkulacije. Međutim, to ne bi trebao biti udar na kućni proračun jer računamo kako će vreća brašna od 25 kilograma biti skuplja između 50 i maksimalno 75 feninga - govori Ivica Majić za Avaz. Vjeruje da se do konca ove godine cijene više neće mijenjati, premda je, naglašava, nepoznanica što će se događati na tržištu.

- O padu cijene pšenice nema govora. Može samo rasti ili stagnirati. A mi u BiH ovisimo o uvozu. Oslonjeni smo na Mađarsku, Republiku Hrvatsku i Srbiju, a što se tiče naše proizvodnje, to sameljemo za mjesec - objašnjava Majić. Poskupljenja brašna gotovo u pravilu dovode do lančane reakcije svugdje u svijetu, pa tako i u BiH, odnosno dovest će do viših cijena kruha i pekarskih proizvoda. U udrugama potrošača smatraju kako je najavljeno poskupljenje brašna neopravdano.

Gordana Bulić, predsjednica Udruge potrošača Tuzlanske županije, naglašava kako je teško opravdati povećanje cijene pšeničnog brašna unatoč sušnoj godini i činjenici kako je BiH po ovom pitanju naslonjena na uvoz, prenio je Dnevni avaz.

- Pratit ćemo burzu i rast cijena te ih usporediti s prethodnim godinama. Ali smatramo i kako bi država iz svojih fondova trebala određenim subvencijama pomoći poljoprivrednicima kako ne bi došlo do lančanog povećanja cijena svih proizvoda - ističe Bulić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije