Sastojci
Za testo:
250 g brašna
1/2 kesice praška za pecivo
125 g svežeg sira
50 ml ulja
50 ml jogurta
1 bjelanjak
1 kašika šećera u prahu
1 kesica vanilin šećera
Za punjenje:
po želji eurokrema
Priprema
Ovo je tijesto s kojim sam se jako puno igrala, praveći životinje, pa punjene korpice. Što god da radite super ispadne. Danas sam radila slatke kilice sa stabilnom kremom, koja se koristi u pekarstvu, da fil ne curi. Krema je baš fina, a mogu se raditi s džem, orasima, makom..., piše recepti.com.
U zdelu staviti sir, šećer, bjelanjak i sve dobro umutiti mikserom. Dodati ulje i jogurt i opet malo promješati, prašak za pecivo, promješati, dodati brašno postepeno i umijesiti tijesto. Tijesto podeliti na 2 dijela.
Prvi dio razvaljati tanko u krug i isjeći. Ako želite veće kifle s više fila onda režite na 8 dijelova, a ako želite manje, onda režite na 16. Vi odlučite. Urolati i slagati na tepsiju na kojoj je papir za pečenje. Peći na 180 stupnjeva, dok ne porumene.
Ostao vam je žumanjak, možete ga i ovde iskoristiti tako da ga umutite s pola kašikice ulja. Kad su kiflice pečene izvadite kiflice, premažite sa žumanjkom i vratite nazad u isključenu pećnicu nekoliko minuta. Gotove kifle pospite s malo šećera u prahu. Radite duplu mjeru, jer kako se brzo naprave, još brže se pojedu....