brza procjena Centralne banke BiH

Brži ekonomski rast u BiH, ali i veća inflacija

ekonomija, računanje
Ilustracija
18.06.2024.
u 20:33

Inflacija u BiH je primarno pod utjecajem promjena u razini temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena.

Preliminarna procjena kretanja realnog BDP-a Bosne i Hercegovine za drugo tromjesečje 2024. godine ukazuje na nešto brži rast od 2,4 posto na godišnjoj razini, pokazala je brza procjena Centralne banke Bosne i Hercegovine.

"Nastavak blagog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine očekujemo u prvom tromjesečju zbog nastavka rasta u djelatnostima uslužnog sektora, i smanjenja inflatornog pritiska. Rast aktivnosti u uslužnom sektoru djelimično je kompenzirao pad aktivnosti u prerađivačkom sektoru, koja je bila dijelom i posljedica smanjene tražnje na tržištima zemalja glavnih trgovinskih partnera", ističu u CBBiH. 

Imajući u vidu kako industrijska proizvodnja bilježi nešto slabiji pad aktivnosti, a izvoz blagi rast na godišnjoj razini u travnju 2024. godine, njihova prva preliminarna procjena je da bi ekonomska aktivnost mogla biti nešto jača u drugom tromjesečju, oko 2,4 posto, piše Indikator.

Posljedično, preliminarna procjena intenziteta rasta realnog BDP-a iznosi 2,1 posto za prvo polugodište 2024. godine. 

"Procjenjujemo da bi ukupna inflacija mogla iznositi 2,6 posto, a temeljna inflacija 4,2 posto u drugom tromjesečju 2024. godine. Očekujemo kako će godišnja inflacija u drugom tromjesečju biti blago viša u svibnju i lipnju kao rezultat prvenstveno niske baze u prethodnoj godini, prvenstveno u odjeljcima transporta i režijskih troškova", ističu u CBBiH.

Njihova preliminarna procjena inflacije u trećem tromjesečju ukazuje na blago jačanje inflatornih pritisaka u odnosu na prethodno tromjesečje, ali su projekcije i dalje u skladu sa onim iz srednjoročnog makroekonomskog modela za 2024. godinu.

Inflacija u BiH je primarno pod utjecajem promjena u razini temeljne inflacije, iz koje se isključuju cijene hrane, alkoholnih pića i duhana, te energenata, što ukazuje na rast domaćih cijena.

Sljedeći krug brzih procjena BDP-a, te ukupne i temeljne inflacije CBBiH planira objaviti u rujnu 2024. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije