Ne mora svaka slastica biti komplicirana i zahtjevna za pripremu. Nekad su najbolje stvari one koje su najjednostavnije. A takav je i ovaj brzi kolač od jabuka, prepun okusa, sočan i neodoljiv.
Brzi kolač od jabuka je savršena slastica Još kad ti otkrijemo da je tajna sočnosti ovog biskvita u kiselom vrhnju... Ma nitko ti neće biti ravan u kuhinji nakon što svojim gostima poslužiš ovaj divan, jednostavan brzi kolač od jabuka. Brzi kolač od jabuka gotov je za manje od sat vremena, a nakon njegove pripreme neće ti ostati puno prljavog posuđa za pranje. Također, možeš ga poslužiti već mlakog pa ovaj brzi kolač od jabuka ne treba dugo čekati. A poslužiš ga jednostavno uz kavu ili čaj!
Brzi kolač od jabuka
Sastojci - za kolač:
- 100 g maslaca
- 200 g šećera
- 2 jaja
- 1 žličica vanilije
- 250 g brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica praška za pecivo
- ¼ žličice soli
- 250 ml kiselog vrhnja
- 2 šalice narezanih jabuka (1 šalica = 250 ml)
Sastojci - za nadjev:
- 150 g smeđeg šećera
- 3 žlice otopljenog maslaca
- 1 žličica cimeta
- 80 g nasjeckanih oraha
Postupak:
- Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva. Premaži maslacem pleh za pečenje (pravokutni dimenzija cca 20 x 30 cm ili veći okrugli kalup za torte).
- Pomiješaj sastojke za nadjev.
- Najprije izmiksaj maslac sa šećerom u pahuljastu smjesu i postepeno dodaj jaja, jedno po jedno.
- U drugoj posudi pomiješaj suhe sastojke – brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol.
- U smjesu jaja, šećera i maslaca dodaj naizmjenično dio suhih sastojaka pa dio vrhnja. Lagano miksaj dok se sastojci ne sjedine.
- Ubaci jabuke narezane na kockice i promiješaj drvenom žlicom.
- Prelij u pripremljenu posudu za pečenje, pospi pripremljenim nadjevom i peci 35-40 minuta. Provjeri čačkalicom je li kolač gotov.
- Kolač prije posluživanja možeš posuti šećerom u prahu, ali nije nužno.