recept

Buhtle: Bakin klasik u posve zdravom izdanju

Foto: miss7zdrava.24sata.hr/TEREZIJA JERKOVIĆ BJELAJAC
1/2
11.11.2020.
u 21:37

Tko kaže da slatko ne može biti i zdravo, pogotovo stari klasici na koje smo navikli da neodoljivim mirisom ispunjavaju bakinu ili maminu kuhinju? Bez da ugrozimo okus ili teksturu ovog tradicionalnog kolača, otkrivamo ti kako smo napravili njegovu zdravu, integralnu verziju, piše miss7zdrava.24sata.hr. 

Tako mekane, tako sočne...

Kod buhtlica najviše volimo njihovu mekoću i posebne arome koje u jednostavnoj kombinaciji sastojaka stvaraju nezaboravno iskustvo tjerajući nas na još i još. Bilo da ih voliš s pekmezom ili čokoladom, uvijek ćeš uživati u primamljivoj teksturi tijesta, mekanog iznutra, a zapečenog na vrhu i dnu. 

Da bi se to postiglo, potrebno je da se tijesto uspješno digne i da nam tijekom pečenja ne presuše, kako bi svaki zagriz bio ispunjen mekanim tijestom i sočnim punjenjem.

Sve je to moguće postići i u njihovoj integralnoj verziji, koju možeš pripremiti bez straha - i kod pripreme i kod unosa kalorija. 

Moja opčinjenost ovim slasnim desertom natjerala me da mu promijenim lice kako bi se uvrstio u redove zdrave prehrane - i uspjelo je!

Prati ove upute ako se i sama želiš upustiti u ovu integralnu avanturu. 

Sastojci:

500 g integralnog pšeničnog brašna
1 svježi ili pakiranje suhog kvasca
100 ml toplog mlijeka
100 m tople vode (ne vruće!)
žličica soli
60 g nerafiniranog smeđeg šećera (muscovado, demerara...)
1 jaje
naribana korica jednog limuna
pekmez ili čokoladni namaz bez šećera
kokosovo ulje za premazati posudu za pečenje

Priprema:  

1. Svježi ili suhi kvasac razmuti sa 100 ml mlijeka, žlicom brašna i žlicom šećera u zdjeli u kojoj ćeš kasnije zamijesiti tijesto. Iako se ne mora dizati, suhom se kvascu ovako povećava učinkovitost što je vrlo bitno za buhtle. Pokrij zdjelu krpom i pusti da se diže desetak minuta. 

2. Dignutom kvascu dodaj jaje, šećer i dobro umuti. Zatim lagano dodaj brašno, vodu i limunovu koricu. Zamijesi tijesto - eventualno dodaj malo brašna ili vode dok ne postane elastično.  

3. Oblikuj ga u kuglu, pokrij zdjelu krpom i ostavi da se diže na toplom, 45 minuta do sat vremena. 

4. Kad se smjesa udvostručila, premijesi tijesto i razvaljaj ga na debljinu malo manju od 1 cm. 

5. Izreži kvadrate od smjese, u svaki stavi malo pekmeza ili čokoladnog namaza bez šećera (ja sam koristila mamin domaći pekmez od breskve sa stevijom) pa skupi krajeve pazeći da ti punjenje ne iscuri i oblikuj ih u loptice. Ne moraju biti sasvim jednake, ispeći će se bez obzira.  

6. Kako ih oblikuješ, tako ih redom slaži u posudu za pečenje koju si prethodno namastila - ja sam koristila kokosovo ulje, a može poslužiti i maslac.  

7. Pokrij posudu za pečenje krpom i ostavi da se sirove buhtle dižu još 30 minuta.  

8. Nakon toga ih ubaci u pećnicu na 160°C. Pećnicu ne treba zagrijavati prethodno, već od onog trenutka kada u nju staviš buhtle.  

9. Neka se peku 30 minuta, a provjeri za svaki slučaj čačkalicom ili oštrim nožem je li tijesto gotovo. Moj savjet je da ne otvaraš pećnicu za vrijeme pečenja kako ne bi splasnule.  

10. Ostavi da se ohlade pod čistom krpom ili komadom papira za pečenje.  

11. Posluži ih uz šećer u prahu ili u mlincu usitni malo smeđeg šećera za posuti po buhtlama, ako želiš do kraja zdravu verziju. U slast!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije