Lovorov list od davnina je cijenjen kao vrhunski začin koji jelima daje osebujnu aromu, ali i kao prirodni lijek koji djeluje protuupalno i antiseptički, piše Ordinacija.hr.
Listovi drevne zimzelene biljke koja raste širom Sredozemlja bogati su raznovrsnim mineralima (kalij, bakar, mangan, kalcij, željezo, cink, magnezij, selen) te vitaminima B skupine koji su važni za metabolizam, hormonsku ravnotežu te za normalan rad živaca i mišića.
Lovor se koristi u liječenju probavnih i kardiovaskularnih smetnji, gihta i reume te kod nervoze i nesanice.
Eterično ulje lovora izvrsno je za inhalacije, a vrlo je korisno i za dezinfekciju prostora u sezoni prehlada i viroza.
Čaj i sirup od lovorova lista preporučuju se za jačanje imuniteta, pročišćenje dišnih putova i ublažavanje kašlja, grlobolje i bronhitisa.
Čaj od lovora
3 svježa ili suha lovorova lista natrgajte na manje komade ili ih sitno nasjeckajte, pa ih prelijte s 2,5 dcl vode i kuhajte 10 minuta.
Maknite s vatre i ostavite 10 minuta poklopljeno, pa procijedite.
Kad se malo ohladi, dodajte žlicu limunova soka i 1-2 žlice domaćeg meda. Pijte 2-3 šalice čaja dnevno.
Lovorov sirup
Pripremite 6 svježih ili 8 suhih listova lovora, 2,5 dcl vode, 6 žlica smeđeg šećera ili meda, sok 1 limuna.
Zakuhajte vodu, a kada zavrije, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuhajte 6-10 minuta. Izvadite lovor, a tekućinu prelijte u drugu posudu.
Dodajte smeđi šećer (ili med) i iscijedite limun. Sve dobro izmiješajte dok se šećer (ili med) posve ne otopi.
Uzimajte 1-3 žličice sirupa dnevno (može se uzimati hladan ili topao).
Lovorov sirup čuvajte u hladnjaku, u staklenoj bočici. Tako može stajati nekoliko dana, a potom po potrebi napravite novi.