Zdrav život

Češće ćete koristiti ovaj začin kada vidite koliko je zdrav: Pomaže ženama, ali i liječi dišne puteve

27.06.2024.
u 14:45

Svježi listovi bogati su vitaminima A, C i B kompleksa, a također sadrže minerale poput kalcija, mangana, željeza, selena, cinka i magnezija.

Lovor sadrži oko 1 do 3 posto eteričnog ulja, koje se sastoji od cineola, eugenola, tanina, seskviterpena i gorkih tvari. Ovo ulje se dobiva ekstrakcijom iz listova lovora. Cineol ima antitumorno djelovanje na određene vrste stanica raka, potičući njihovu programiranu smrt (apoptozu). Također ima antibakterijska, antifungalna i umirujuća svojstva. Eugenol pomaže u liječenju epilepsije i djeluje kao sedativ.

Tanini imaju adstrigentna svojstva, što znači da pomažu pri liječenju proljeva. Seskviterpeni su poznati po svom djelovanju protiv leukemije. Sušeni plodovi lovora sadrže eterično ulje koje uključuje terpen (cineol, terpineol, citral), seskviterpene i miristinsku kiselinu.

Ljekovita svojstva lovora

Listovi lovora pružaju brojne zdravstvene beneficije zahvaljujući bogatom kemijskom sastavu. Lovor se tradicionalno koristio u liječenju mnogih bolesti i bio je vrlo popularan među Grcima i Rimljanima.

Poboljšava probavu

Listovi lovora pomažu kod probavnih problema, smanjuju nadutost, smiruju želudac, potiču apetit i lučenje probavnih sokova. Čaj od ploda lovora koristi se za poticanje apetita, prenosi Krstarica.

Pomaže kod bolesti dišnog sustava

Kod bronhitisa, oblozi od lovora kuhani u vodi pomažu pri jakom kašlju, bronhitisu i infekcijama dišnog sustava.

Ublažava menstrualne tegobe

Lovorovi listovi mogu potaknuti redovitu i normalnu menstruaciju te ublažiti menstrualne bolove. Također pomažu u liječenju vaginalnog sekreta.

Smanjuje nervozu i stres

Lovor ima prirodnu umirujuću moć koja smanjuje razinu stresnih hormona u tijelu, pomažući postizanju smirenosti i opuštenosti.

Jača imunološki sustav

Lovor je bogat vitaminima A i C te cinkom, što je ključno za održavanje snažnog imunološkog sustava. Vitamin A osigurava zdravlje sluznica, dok vitamin C ima antibakterijska i antivirusna svojstva.

Djeluje antiseptički i antigljivično

Eterično ulje lovora ima snažna antiseptička i antigljivična svojstva, štiteći rane od infekcija i sprječavajući rast bakterija.

Primjena lovora

Za pripremu čaja od lovora, uzmite jedan list svježeg ili sušenog lovora, usitnite ga i prelijte s 2 dl prokuhane vode. Pokrijte šalicu i nakon pola sata procijedite. Pijte jednu do dvije šalice dnevno, prije jela.

Listove lovora možete koristiti i za biljne kupke. Usitnite oko 20 listova i kuhajte ih u 5 litara vode. Nakon jednog sata, ulijte tekućinu u kadu. Eterično ulje lovora koristi se u proizvodnji sapuna, a listovi se mogu koristiti kao repelenti protiv insekata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?