važno je deblokirati procese u zemlji

Čović vjeruje u otvaranje pregovora s EU, HNS BiH pozvao na izborne reforme

Dragan Čović
11.10.2024.
u 18:43

- Mislim da mi možemo napraviti jako puno toga i taj je rok realan. Želja je da europski put bude pitanje svih pitanja u iduća tri mjeseca. Što možemo uraditi kroz Vijeće ministara, Parlament, da bi ovo o čemu smo govorili kao optimistično bilo moguće realizirati. Ja sam opet optimističan. Drugog puta nemamo - rekao je čelnik HDZ-a BiH nakon sjednice čelništva ove stranke.

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je kako će se sljedećeg tjedna okupiti dužnosnici vladajuće petorke te iskazao vjeru da je moguće postići dogovor o nastavku reformi koje bi BiH do kraja godine dovele do formalnog početka pregovora s Europskom unijom, što je u zastoju zbog podizanja tenzija uoči lokalnih izbora. - Mislim da mi možemo napraviti jako puno toga i taj je rok realan. Želja je da europski put bude pitanje svih pitanja u iduća tri mjeseca. Što možemo uraditi kroz Vijeće ministara, Parlament, da bi ovo o čemu smo govorili kao optimistično bilo moguće realizirati. Ja sam opet optimističan. Drugog puta nemamo - rekao je čelnik HDZ-a BiH nakon sjednice čelništva ove stranke. Ranije tijekom dana održana je i sjednica vodstva Hrvatskog narodnog sabora BiH. Objasnio je kako je na primjeru rada Doma naroda Parlamenta BiH vidljivo da je moguće napraviti iskorak.

Mađarsko predsjedanje
- Održali smo izvanrednu sjednicu, žurnu sjednicu Doma naroda o 20 točaka, devetnaest je potpuno završeno i dvadeseta je ostala da se usuglasi te je možemo kroz kolegij usuglasiti faktički i završiti kao takvu. Nastojat ću u idućih sedam dana zakazati nastavak prekinute redovite četrnaeste sjednice Doma naroda koja je stala u trećem mjesecu - 18. ožujka. Vjerujem da će se održati - dodao je. Ovi iskoraci predstavljaju preduvjet da i sastanak vladajuće petorke u državnom Parlamentu 15. listopada, koji je sazvao čelnik SDP-a BiH Nermin Nikšić, bude uspješan. - To je dogovoreno i nastojat ćemo da tema lokalnih izbora ostane iza nas. Život je naš mađarsko predsjedanje EU-om kako bismo otvorili do kraja vrata. Europska komisija će vjerojatno dobiti svoje novo čelništvo u sljedećih dvadesetak dana. To moramo iskoristiti da dotad završimo ovo. Pa i u ovom paketu usvojenih zakona jedan dio se veže uz Berlinski proces, odnosno samo uz Europsku uniju - dodao je HDZ-ov čelnik. Objasnio je kako će se, uz to, raditi na izmjenama Zakona o VSTV-u i Zakona o sudu te Izbornog zakona. - Ovo je imperativ u našem radu i to je ono za što ću ja i dalje svoju energiju, koliko je imam, prenositi na kolege. Izdvojit ćemo četiri, pet prioriteta što smo dobili od Europske komisije. Predsjedateljica Vijeća ministara i ovih je dana stalno na putu, nije u Mostaru, odnosno u Bosni i Hercegovini. Da točno vidimo što je to što moramo raditi, da opet ne bismo izlazili pojedinačno i govorili da je netko nekome obećao samo to kako smo dosad radili pa će biti. Vjerujem da za to postoji dovoljno prostora - istaknuo je. BiH bi trebala usvojiti izmjene četiriju zakona te uspostaviti pregovarački tim kako bi se sazvala sjednica Međuvladine konferencije s EU-om, što se smatra službenim početkom pregovora jedne zemlje s Unijom. Na sjednici vodstva HNS-a BiH pozvali su legitimne predstavnike triju konstitutivnih naroda da, bez odgađanja, pristupe procesu izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva kako bi se taj proces dovršio na vrijeme, osiguravajući unutarnji konsenzus, stabilnost i jasan izborni okvir ususret općim izborima koji će se održati 2026. godine.

SDA se ne može izbaciti

U tom procesu, kazano je, "nužno je zaštititi kolektivna i individualna prava žitelja BiH te dalje poduprijeti iskorake u izgradnji europske domovine BiH". Osudio je prijetnje smrću ministrici kulture i sporta Sanji Vlaisavljević. - S obzirom na to da imamo videosnimku i zabilježeno sve što je kao prijetnja upućeno, i to u službenim prostorijama ministarstva, to treba krajnje ozbiljno shvatiti kako ne bismo retroaktivno pričali za neko vrijeme da nismo poduzeli sve što treba poduzeti. Želio sam dati potporu ministrici kulture Sanji Vlaisavljević, ali, isto tako, pozvati sve one koji mogu institucionalno djelovati da odmah taj posao kvalitetno odrade - dodao je. Komentirajući izborne rezultate, rekao je da će njegova stranka imati 330 vijećničkih mandata te zadržati sve načelničke pozicije osim u Varešu. Odbacio je mogućnost da u Mostaru HDZ BiH izbaci iz vlasti SDA. - Znači, SDA ne može nitko izbaciti iz vlasti jer tamo piše kako se bira struktura Gradskog vijeća i kad bi to netko želio, to ne može uraditi jer rezultat koalicije oko SDA će biti 10 ili 11 sve skupa mandata. Mi ćemo slijediti nešto drugo. Onaj tko je dobio kod Bošnjaka, bit će partner i to je jedino korektno džentlmensko ponašanje - objasnio je i dodao da je HDZ-ov gradonačelnik.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije