Tko je nezadovoljan

Zašto je odgođeno skeniranje na granici za građane trećih zemalja: BiH, Srbiju,...

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
11.10.2024.
u 17:12

Prvi dio se tiče biometrijskih provjera na granicama (EES), nakon čega slijedi i drugi (ETIAS) kad će svi putnici iz trećih zemalja, uključujući i hrvatske susjede, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i Crnu Goru, koji su u bezviznom sustavu za kraći boravak na europskom teritoriju, morati prije puta zatražiti autorizaciju, koja se može ili ne mora dobiti, i platiti sedam eura.

Najmanje tri države članice EU, a među njima su Francuska, Njemačka i Nizozemska, nisu zadovoljne i imaju rezerve u vezi s uvođenjem novih pravila na granicama za ulazak državljana trećih zemalja, pa je njegova primjena - planirana za 10. studenoga - odgođena.

Biometrijski podaci

Prvi dio se tiče biometrijskih provjera na granicama (EES), nakon čega slijedi i drugi (ETIAS) kad će svi putnici iz trećih zemalja, uključujući i hrvatske susjede, Bosnu i Hercegovinu te Srbiju i Crnu Goru, koji su u bezviznom sustavu za kraći boravak na europskom teritoriju, morati prije puta zatražiti autorizaciju, koja se može ili ne mora dobiti, i platiti sedam eura. No ni dobivena autorizacija za ulazak ne jamči da će putnik stvarno prijeći vanjsku granicu jer ga službenici na granici mogu odbiti. Ministri vanjskih poslova jučer su u Luxembourgu pokušavali naći rješenje za nastavak prve etape novog režima, za koju je bilo najavljeno da počinje 10. studenoga. No tada neće stupiti na snagu: prvo su Malta, Bugarska i Portugal javile da nisu spremne, što se u međuvremeno promijenilo, ali je pritisak drugih zemalja, Francuske, Njemačke i Nizozemske, odgodilo početak.

Ta je promjena već trebala biti uvedena u ljeto prošle godine, ali Francuska je izrazila zabrinutost da bi to imalo negativan učinak na Svjetsko prvenstvo u ragbiju koje se održavalo na jesen i Olimpijske igre ovog ljeta. Preko triju europskih država, Francuske, Njemačke i Nizozemske, odvija se 40% ukupnog zračnog prometa u EU. Te su zemlje početkom rujna pisale Europskoj komisiji da ne mogu potpisati izjavu o “spremnosti”, a Francuska je također zabrinuta zbog blagdanskog prometa iz Dovera u Velikoj Britaniji tijekom Božića i školskih praznika u veljači. Iako su razgovori od tada nastavljeni, rješenje nije pronađeno.

Dan prije sastanka ministara proširile su se vijesti kako postoje mali izgledi da će bilo koja verzija novog sustava biti spremna za implementaciju za četiri tjedna pa su bile najavljena alternativna rješenja. Jedno od njih uključivalo bi postupno pokretanje cijele sheme, tako da u program ne uđu odmah sve zračne i morske luke, već jedna po jedna, tijekom određenog vremena, što je jučer napomenula povjerenica EK za unutarnje poslove Ylva Johansson, no prije toga mora se prilagoditi zakon. Drugi bi mogao biti takozvani “EES Lite”, s podacima iz putovnica učitanim u središnju bazu podataka, dok bi se podaci o otiscima prstiju ili prepoznavanju lica uzimali na nekom drugom mjestu, a ne na granici budući da to uključuje izlazak putnika iz zrakoplova, broda ili vozila te dugo traje. O bojazni što se tiče trajanja procedure i toga kako će se ona odraziti na putovanja kritično su govorili i hrvatski turistički djelatnici, kada su govorili o dolascima turista iz Srbije i drugih država u okruženju koje nisu u EU. Hrvatska je, kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović spremna za potpuno uvođenje novog sustava.

Prvi sustav, EES (Entry/Exit System), automatizirani je informatički sustav za registraciju državljana zemalja izvan EU koji putuju na kraći boravak, svaki put kada prijeđu vanjske granice EU zemalja. Taj sustav vrijedi za kratke boravke na europskom teritoriju, što znači do 90 dana unutar bilo kojeg razdoblja od 180 dana. To se računa kao jedno razdoblje za sve europske zemlje koje koriste EES. Ulasci i izlasci ili odbijanje ulazaka bit će elektronički registrirani u EES-u, a sustav će od putnika zahtijevati da na granici daju biometrijske podatke, poput otisaka prstiju i skeniranja lica.

Druga, važnija promjena, ETIAS (European Travel Information and Authorisation System) zahtijeva od putnika angažman, i plaćanje za dobivanje odobrenja za ulazak na europski teritorij, no to, ni kada ga dobije, ne jamči da će putnik zaista stupiti na taj teritorij. Propisana procedura nalaže da putnici trećih zemalja moraju ispuniti obrazac i putem njega zatražiti autorizaciju ulaska. Postupak stoji sedam eura, a od plaćanja su izuzeti mlađi od 18 i stariji od 70 godina. Putnici će putem interneta morati dostaviti osobne podatke, kao što su adresa i zaposlenje, a morat će priložiti i kazneni dosje te kontakt-podatke u zemlji odredišta.

Autorizacija putovanja

Odobri li se ulazak, on vrijedi tri godine ili do isteka putovnice, ako istječe prije tog roka. Obrazac se ispunjava online, a tako se prima i odgovor. Putnik će primiti e-poruku s potvrdom podnošenja prijave koja će uključivati jedinstveni broj prijave. Nakon što prijava bude obrađena, primit ćete drugu e-poruku s obavijesti o njezinu ishodu. Ako je pozitivna, putnike se poziva da provjere jesu li ime, broj putovnice i ostali podaci točni: ako postoji kakva pogreška, neće im biti dopušteno prijeći granicu. Čekanje na odobrenje može biti kratko, u trajanju od nekoliko minuta, ali može potrajati i do četiri dana. Ipak, ponekad će se od putnika tražiti dodatne informacije ili dokumenti, što može potrajati i 14 dana, a neki putnici će biti pozivani i na razgovore, što pak rok produljuje na 30 dana. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije