Peter Nicholl stigao u posjet BiH, gdje je bio na dužnosti od 1997. do 2004.

Čovjek koji je uveo konvertibilnu marku: Prvi guverner Centralne banke posjetio svoje staro radno mjesto

16.07.2024.
u 14:48

Guvernerka Centralne banke BiH Jasmina Selimović ugostila je Petera Nicholla, koji je dužnost guvernera Centralne banke BiH obavljao u razdoblju od listopada 1997. do prosinca 2004. godine.

Ostavio ogromno nasljeđe

Nakon više dužnosti koje je obavljao tijekom svoje karijere u Banci za rezerve Novog Zelanda, odakle je i podrijetlom, i u Svjetskoj banci, Nicholl je postao guverner Centralne banke BiH u listopadu 1997. godine. Njegov mandat obilježila su značajna dostignuća, poput uvođenja konvertibilne marke u optjecaj, koja je potisnula četiri valute koje su tada bile u upotrebi, uspostave modernih platnih sustava te vezivanja konvertibilne marke za euro nakon povlačenja njemačke marke uz koju je konvertibilna marka bila vezana, do trenutka kada je euro postao jedinstvena europska valuta. Prilikom posjeta Centralnoj banci BiH, kako je prenio Klix, Peter Nicholl održao je prezentaciju službenicima Centralne banke BiH i gostima, predstavnicima komercijalnih banaka i agencija. Prezentaciji su nazočili i bivši guverneri Centralne banke BiH Kemal Kozarić i Senad Softić. Prisutne je na početku pozdravila guvernerka Selimović, koja je poželjela dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo posjetom Petera Nicholla Centralnoj banci BiH, čije je nasljeđe i dalje prisutno. - Čak i danas, u svakodnevnom radu, čujem da je nešto uspostavljeno dok je Peter Nicholl bio guverner. Radimo 20 godina nakon tog vremena, a mnogo pričamo o vremenu kada je Nicholl bio ovdje. Očigledno je kako je njegovo nasljeđe ogromno - rekla je guvernerka Selimović. Istaknula je kako Centralna banka BiH i dalje uspješno održava visoku razinu reputacije i neovisnosti, podsjetila na jednu od izjava Petera Nicholla da se "reputacija teško stječe, a lako izgubi". - Kao što je poznato, u vrijeme Nicholla dobili smo prvu službenu valutu, prvu novčanicu i za to vrijeme visoko kvalitetne platne sustave te, bez obzira na cijenu, Nicholl je radio na uvođenju najviših standarda u operacije Centralne banke BiH - kazala je guvernerka Selimović i zahvalila Nichollu na znanju i iskustvu koje je dijelio i danas dijeli sa zaposlenima u Centralnoj banci BiH.

Dobio prestižno priznanje

Peter Nicholl je u svom izlaganju podsjetio na vrijeme kada je preuzeo poziciju guvernera Centralne banke BiH i na svoja iskustva u rukovođenju Centralnom bankom BiH tijekom njezina osnivanja i prvih godina rada, prenio je Klix. Osvrnuo se i na uspješno djelovanje Centralne banke BiH i nakon njegova mandata, istakavši kako je pratio rad institucije i u vrijeme kriza koje nisu zaobišle ni BiH. Za svoj rad u Centralnoj banci BiH Peter Nicholl je prije dvije godine dobio prestižno priznanje "Central Banking Award" za izniman doprinos u izgradnji institucija. •

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?