Fotoreportaža

ČUDO PRIRODE Pogledajte potok u BiH na kojem je prema legendi živio zmaj…

28.10.2024.
u 21:55

Zmaj je ostao skamenjen iznad doline, a vijugavi trag koji je ostavio iza sebe postao je korito današnjeg Studenog potoka...

Fotoreporter Pixella Armin Durgut omogućio je pogled iz zraka na Studeni potok koji se nalazi u blizini sela Umoljani, na južnoj strani planine Bjelašnica, oko 50 kilometara od središta Sarajeva. Studeni potok, s kristalno čistom vodom koja vijuga kroz dolinu, oduševljava posjetitelje svojim netaknutim krajolikom, ali i legendom koja ga prati. Legenda kaže da je u davnim vremenima golemi zmaj sa zmijolikim tijelom doletio iz kanjona Rakitnice i zaprijetio stanovnicima Umoljana. Stanovnici su se povukli na obližnje brdo, moleći se za spas, a njihove molitve su, prema legendi, bile uslišene. Zmaj je ostao skamenjen iznad doline, a vijugavi trag koji je ostavio iza sebe postao je korito današnjeg Studenog potoka. 

Najkraći put do Studenog potoka vodi preko Gradine, tradicionalnog pastirskog naselja iznad Umoljana. Posjetitelji koji se odluče na uspon kroz Gradinu doživjet će veličanstven pogled na dolinu. Planinska voda potoka nudi osvježenje, a čitava dolina postala je svojevrsno utočište za one koji traže mir i bijeg od gradske vreve. Studeni potok završava svoj tok u kanjonu Rakitnice, gdje formira veličanstveni vodopad koji mogu doživjeti samo najodvažniji posjetitelji. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije