Kada birate zdrava ulja bitno je obratiti pozornost na količinu i vrstu masnoće koje to ulje sadrži. Istraživanja pokazuje da je zamjena prerađenih masnih kiselina s omega-3 i omega-6 polurazgrađenih masnoća može poboljšati zdravlje vašeg srca. Preporučaju se ulja koja sadrže manje od 4 grama zasićenih masnoća. Osim toga, biranje pravog ulja za vas može ovisiti i o okusu kojega preferirate, ali i o načinu na koji mislite pripremiti jelo. Neka ulja nisu dobra za pečenje, neka za kuhanje, dok druga jesu. Izdvojili smo četiri vrste ulja koja su se prema istraživanjima pokazala najzdravijima, posebice za vaše srce.
1. Maslinovo ulje
Ovo mediteransko ulje puno je nezasićenih masnih kiselina koja su često nazivana 'dobrim' ili 'zdravim' masnoćama. Kada birate maslinovo ulje, najbolje je da birate ekstra djevičansko ulje koje je najmanje obrađeno i rafinirano.
2. Ulje uljane repice
Ulje uljane repice dolazi od biljke uljane repice te ima lošu reputaciju jer su neki proizvodi jako obrađeni. Ali ulje uljane repice ima visok nivo zasićenih masti i nizak nivo prerađenih masnoća. Počinje sagorijevati kasnije od masilnovog ulja.
3. Kukuruzno ulje
Ulje kukuruza obiluje omega-6 masnim kiselinama, te čini nutritivnu alternativu za kuhanje na visokim temperaturama. Iako se neka nutritivna svojstva izgube u procesu stvaranja ulja, kukuruzno ulje sadrži antioksidanse poput vitamina E.
4. Sojino ulje
Sojino ulje je također odlična opcija za kuhanje na visokim temperaturama, a sadrži polinezasićene i mononezasićene masti.
Čuvajte srce: Ovo su najzdravija ulja koja trebate koristiti kada kuhate
Kod odabira ulja za kuhanje valja obratiti pažnju kako bi odabrali ono pravo i koristili ga na način da ne izgubi svoja nutritivna svojstva. Teško je reći koje je ulje najzdravije, ali predstavljamo vam nekoliko najzdravijih.
Još nema komentara
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.