Predsjednik Republike Srpske

Dodik nakon odluke Ustavnog suda: Izborni zakon RS-a će biti primjenjivan

Milorad Dodik
Armin Durgut/PIXSELL
19.09.2024.
u 19:44

Predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik rekao je kako je Izborni zakon Republike Srpske ustavan i da će ovaj "zakonski akt" biti primjenjivan.

Dodik je, povodom odluke Ustavnog suda BiH o stavljanju van snage Izbornog zakona RS-a, rekao kako je taj sud predviđen Ustavom, "ali da u svom radu krši taj najviši pravni akt, Daytonski sporazum i međunarodne principe ustavnog prava i čini sve da izgadi BiH koju treba braniti i predstavljati".

On je naveo da je Ustavni sud zadužen po zakonu da ocjenjuje suglasnost akata sa Ustavom BiH.

"Da Ustavni sud drži do toga onda bi rekao da je Izborni zakon RS-a ustavan jer on upravo predviđa na koji način će se vršiti izbori i poštuje Ustav BiH", istaknuo je Dodik, piše Klix.ba.

On je rekao da je Ustavni sud BiH "politička institucija koja nastoji provoditi politike, a ne Ustav i time komplicira odnose".

"Ustavni sud Republike Srpske rekao je kako je taj zakon ustavan te će biti primjenjivan", rekao je Dodik.

On je naveo da su "oni sada izmislili kazneno djelo nepoštivanje odloga Ustavnog suda".

Podsjetimo, Ustavni sud BiH poništio je danas Izborni zakon Republike Srpske uz obrazloženje da nije u skladu sa Ustavom BiH i Izbornim zakonom BiH, zbog toga što se ovim zakonom preuzimaju nadležnosti institucija BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije