predsjednik rs-a

Dodik objavio plan djelovanja prema državi, suca iz RS-a pozivaju da napusti Ustavni sud

24.04.2023.
u 16:54

Plan djelovanja političkih stranaka u RS-u su potpisale političke stranke koje su došle i na Dodikov nedavni sastanak na kojem su razgovarali o današnjem dokumentu.

Stranke okupljene oko vladajućeg SNSD-a su potpisale dan Plan djelovanja političkih stranaka u RS-u za državne organe, a što je predsjednik entiteta Milorad Dodik i obrazložio na konferenciji za medije.  

Plan djelovanja političkih stranaka u RS-u su potpisale političke stranke koje su došle i na Dodikov nedavni sastanak na kojem su razgovarali o današnjem dokumentu.

Međutim, SDS je odustao i nije želio potpisati dokument jer nije usmjeren na problem državne imovine, osim u jednoj točki koja kaže da će imovina biti neprikosnoveno korištena kao imovina RS-a. 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao kako je riječ o planu djelovanja stranaka iz RS-a za državne organe.

- Plan aktivnosti odražava uvažavanje Daytonskog mirovnoga sporazuma, odražava poštivanje Ustava BiH, ali jednako i favorizira naša prava dobijena Ustavom i Daytonskim mirovnim sporazumom. RS ovim planom ulazi u proces jačanja svojih ranije utvrđenih nadležnosti koje je imala u skladu s Daytonskim sporazumom, naglasio je Dodik.

Dogovoreno je i da u srijedu bude održana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske koja bi trebala donijeti odluku o pozivanju srpskog suca Ustavnog suda BiH da podnese ostavku.

- Pored činjenice da drugi sudac nije imenovan to znači da Srbi neće biti u Ustavnom sudu, dodao je Dodik, kazavši kako će tim delegitimirati Ustavni sud.

Naglasio je i kako odluke Ustavnog suda neće vrijediti za RS niti će ih se moći provoditi na prostoru RS-a. Poručio je i kako Ustavni sud nije štitio Ustav, već ga je, naveo je, razgradio.

- Ustavni sud nije ostvario svoju osnovnu ulogu koju je imao Daytonskim sporazumom. On je tu ulogu zloupotrijebio, kazao je Dodik, dodavši kako je osnovni centar koji ugrožava prava RS-a na imovinu je "vanustavnim odlukama Ustavni sud".

Komentara 1

HA
Habuhabuhabu
18:28 24.04.2023.

Može se desiti da taj sudija posluži umjesto wc papira kojim će Dodik otrati svoju .uzicu

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije