Uljare diljem obale rade punom parom, maslinari i do sitnih jutarnji sati čekaju da zeleno zlato poteče, a tko si nije osigurao termin, a masline je već pobrao, može se “pozdraviti” s kvalitetnim uljem. U Sitnom Donjem pokraj Perkovića ovih se dana tako čeka i do tri ujutro na preradu. Mnogi su podcijenili svoje prinose, prijavili 500-tinjak umjesto i više od 1000 kilograma plodova masline pa se dulje čeka.
No oni koji su mislili kako je masline najvažnije pobrati za lijepog vremena, prije nego ih “oberu” olujna juga i druge vremenske nepogode, a nisu si rezervirali termin u roku od 24 sata od berbe, sada ih potapaju u more i pribjegavaju drugim nepoželjnim starinskim metodama jer nema uljare koja nije zauzeta barem do sredine studenoga – a dvije uljare Bilaja u Marini kod Trogira, koje su među najvećima u Dalmaciji, i do 23. ovoga mjeseca. Randmani su sada oko 12%, što je i dalje 10-15% manje od prosjeka, no kvaliteta ekstradjevičanskog maslinova ulja je vrhunska, potvrđuje nam Damir Buntić, vodički ekološki maslinar i predsjednik Odbora za maslinarstvo i uljarstvo HPK.
– Ako su plodovi prerađeni u roku 24 sata, higijena u uljari dobra, a ulje uskladišteno po svim pravilima struke, kvaliteta je odlična. Što se tiče kvantitete, randmani su manji zbog preroda maslina, osobito oblice. Plodovi su puni vode zbog kiša koje su padale od rujna, a zbog velikih vrućina smanjena je sinteza ulja u samom plodu – kaže taj maslinar, koji je s berbom počeo u prvom tjednu listopada. Preporuke savjetodavne službe bile su da se još ne počinje s berbom, no to je preopćenit savjet, smatra on. Ne dolaze sve sorte maslina u isto vrijeme u rod, neke pristižu i 20-30 dana ranije pa će otpasti sa stabala, a netko ima i više od 1000 stabala za pobrati.
– Meni nije bitno hoće li randman biti 1 ili 2% veći. On ne utječe na kvalitetu, a ja želim da moje ulje bude što prije u inoksu. Ove godine, srećom, nema ni maslinove muhe. Oni koji su lani brali masline poslije blagdana Svih svetih, bolje da nisu. Kvaliteta ploda bila katastrofalna zbog muhe i crvljivosti – ističe Buntić, dodajući kako se mnogi maslinari drže pučke predaje “Mrtvi dan, skale van”. Svi su tako sad navalili na berbu, zagušili uljare, a ako se masline ne prerade na vrijeme, sav trud bit će uzaludan jer takvo ulje neće biti ekstradjevičansko. Čim je mekana i pulpa se odvaja od koštice, maslina je za berbu, savjetuje. Veći troškovi uljare i radne snage, a manje ulja/kg maslina obično su formula za dizanje cijena, čemu bi mnogi ove sezone mogli pribjeći. No kod Buntića će, tvrdi, ovisno o pakiranju, ono i dalje biti 20 eura u rinfuzi i za veće količine. U Bilaji je pak cijena litre, kazali su, i dalje 12 eura. •