Za blagdansku trpez, doručak, užinu, za koje god doba dana predlažemo da pripremite ove mekane i ukusne kiflice koje će oduševiti sve koji ih probaju
Za blagdansku trpezu predlažemo da pripremite ove mekane i ukusne kiflice koje će oduševiti sve koji ih probaju.
Sastojci
- 650 gr brašna
- 250 ml mlijeka
- 20 gr kvasca
- 2 žličice šećera
- pola žličice soli
- 2 jaja
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 puna žlica kisele pavlake
- 50 gr maslaca
- 200 gr feta sira
Priprema:
U šoljici izmrviti kvasac, dodati šećer i sipati malo mlakog mlijeka i promešati. Kad kvasac napuni šalicu, sipati u vanglu.
Dodati ostatak mlijeka, 1 celo jaje i belance pa malo izmešati. Dodati ulje i kiselu pavlaku. Polako dodavati brašno i so. Zamesiti glatko testo, mekše. Ostaviti pokriveno da poraste. Istresti na sto i podeliti na tri dela pa loptice malo obraditi rukama i pokriti 5-6 min da odmore.
Svaku lopticu podijeliti na tri dela. Prvi deo razviti veličine tanjura pa premazati tanko maslacem preko njega staviti drugi razvučen tanjur od testa i njega premazati maslac.
Treći ne mazati samo staviti preko ona dva. Sve oklagijom razvući što tanje, može se malo posuti brašnom ali što manje. Isjeći na 16 trouglova, puniti sirom i uviti u kiflice. Tako i sa ostale dve velike lopte. Kiflice pokriti da odmore 20 minuta pa ih premazati žumancetom, i posuti susamom.
Peći na 200 stepeni C 30-35 min da lepo porumene, savetuje Bakina kuhinja