Složit ćemo se kako bake prave najfinije kolače, a pogotovo one starinske poput makovnjača, orahnjača, salenjaka i slično. Danas vam donosimo jedan od recepata iz bakine knjižice - za mekanu makovnjaču.
Sastojci:
TIJESTO:
- 400 g brašna
- Svježi kvasac
- 250 ml toplog mlijeka
- 80 g šećera
- 80 g maslaca
- Prstohvat soli
- 2 žumanjka
- Korica limuna
PUNJENJE:
- 400 g mljevenog maka
- 350 ml mlijeka
- 200 g šećera
- Žlica maslaca
- Grožđice po želji
Priprema:
Prvo pripremite tijesto. Pomiješajte toplo mlijeko i šećer te dodajte kvasac i ostavite da se aktivira.
Suhe sastojke pomiješajte u posebnoj posudi pa dodajte aktivirani kvasac, koricu limuna, žumanjke i omekšali maslac te umijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplome da se udvostruči volumenom te za to vrijeme pripremite punjenje, piše joomboos.24sata.hr.
U posudi pomiješajte mak i šećer i te polako dodajte vruće mlijeko dok ne dobijete gustu kremu.
U kremu dodajte maslac te dobro pomiješajte.
Kada se udvostručilo, tijesto premijesite te podijelite na tri dijela ako želite tanke kore ili dva ako volite da su nešto deblje.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u što pravilniji pravokutnik te premažite nadjevom.
Zarolajte tijesto, prebacite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite da se dižu još 15 minuta.
Prije pečenja makovnjače premažite maslacem i pecite na 180 Celzijevih stupnjeva oko 45 minuta.