Doručak se s razlogom smatra najvažnijim obrokom u danu i tijelu pruža priliku da prekine noćni post, a mozak dobiva svoj prvi izvor energije za dan koji je pred nama. No dok nam neke namirnice poboljšavaju fokus, koncentraciju i energiju, postoje i one koje tome ne doprinose već štoviše, doprinose razvoju veće količine stresa, kaže psihijatrica i nutricionistica Uma Naidoo, te dodaje da je ovo šest najgorih namirnica koje možete pojesti za doručak.
1. Voćni smoothie koji je zapravo 'prerušeni' milkshake
Iako se smoothie često preporučuje kao jednostavan način za unos veće količine proteina, voća i povrća, mnogi su smoothieji zapravo prerušeni slatki milkshakeovi. Konkretno, smoothieji napravljeni samo od voća, npr. banane ili manga s visokim glikemijskim indeksom, i jogurti s okusom voća sadrže veliku količinu šećera i nisu najzdraviji izbor. Bez masti ili proteina koji bi smanjili učinke na povećanje šećera u krvi, takvi napitci mogu uzrokovati trenutni skok energije s posljedičnim padom samo nekoliko sati kasnije - što rezultira umorom, tjeskobom i razdražljivošću.
2. Kave s raznim dodacima
Za mnoge je ispijanje dobre šalice kave omiljeni način za početak dana, no kava može značiti nekoliko stvari - šalicu crne kave, cappuccino s bademovim mlijekom ili slatku poslasticu. Poznato je da kave mogu biti pune umjetnih aroma, rafiniranih šećera i mliječnih proizvoda i kao takve povećavaju upalu u tijelu i mozgu. Upala je povezana s pojačanim simptomima psihijatrijskih bolesti i oslabljenom kognicijom.
3. Žitarice
Dok se samo nekoliko namirnica za doručak pravi tako brzo kao žitarice - jer morate samo dodati mlijeko - vrsta žitarica koju odaberete ima važne implikacije na kognitivnu funkciju tijekom ostatka dana. Kada je riječ o žitaricama, dobar je izbor onih s cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, zdravim masnoćama i tonama vlakana za hranjenje crijeva. Često, međutim, žitarice kupljene u trgovini nude malo ovih hranjivih tvari, i time propuštate priliku da prvo u danu unesete hranjive tvari koje jačaju mozak. Pokušajte sami napraviti domaću granolu ili mješavinu žitarica kako biste kontrolirali šećer i povećali unos hranjivih tvari.
4. Burrito
Dok se burrito za doručak može napraviti od zdravih sastojaka, njegova sama obloga uvodi nepotrebne jednostavne ugljikohidrate i rafinirani škrob. Da bi burrito bio zdraviji za mozak, preskočite omot i jedite domaća jaja, organski tofu, svježe povrće, crni grah i malo ljute salse.
5. Voćni jogurti
Voće s niskim glikemijskim indeksom, poput bobičastog voća, je poželjno konzumirati, zbog njegovih prednosti vlakana i polifenola, kao i grčkog jogurta s punomasnim mlijekom ili alternativno bez mliječnih proizvoda, a koji podržavaju crijevni mikrobiom.Međutim, jogurt s okusom voća još je jedan prikriveni izvor šećera koji se maskira kao uravnoteženi doručak. Važno je provjeriti oznake hranjivih vrijednosti - jer 4 grama šećera je 1 čajna žličica pa pripazite da ne konzumirate 6 ili 8 žličica šećera u svom navodno 'zdravom' jogurtu za doručak. Uvijek je bolje jutro početi s cjelovitim, nezaslađenim jogurtom, dodati nasjeckano voće po izboru i preliti ga cimetom i medom.
6. Kombinacija krafne i kave
Iako su laki, prenosivi i široko dostupni, krafne i kava ne pružaju prikladan temelj za koncentraciju i raspoloženje tijekom dana. Krafne su bogate rafiniranim ugljikohidratima i često se prže u uljima, što može kratkoročno izazvati pomutnju u mozgu, a dugoročno lošije pamćenje.
Kvaliteta doručka je neraskidivo povezana s kvalitetom kognitivne funkcije tijekom cijelog dana. Iako je popularan izbor ovog obroka lako dostupan, namirnice poput ovih gore nisko su na popisu hrane zdrave za mozak, piše portal Mind Body Green.