Iako kremasti mousse za veganske torte možeš napraviti i uz pomoć tofua, u ovoj verziji koristi se avokado, piše misszdrava. A osim što sadrži puno zdravih masnoća, ova torta dolazi i s duplom dozom čokolade te ju ne moraš peći. Ne može biti jednostavnije i slađe.
Sastojci za tijesto:
250 g oraha (pekan)
30 g kakaa u prahu
2 žlice kokosovog ulja
60 mL čistog javorovog sirupa
1 žličica ekstrakta vanilije
1/2 žličice soli
Sastojci za mousse:
2 veća ili 3 mala avokada
80 mL bademovog mlijeka
150 mL čistog javorovog sirupa
1 žlica glatkog maslaca od kikirikija
1 žlica Aru praha ili drugog zgušnjivača
1/4 žličice soli
1 žličica ekstrakta vanilije
200 g čokolade nasjeckane na komadiće ili čokoladnih kapi
30 g kakaa u prahu
Priprema:
1. Pripremi lim ili kalup za pečenje, po mogućnosti okrugli veličine 17 do 25 centimetra. Dodaj u njega masni papir za pečenje.
2. U procesoru hrane obradi orahe dok ne dobiješ mrvičastu smjesu. Nemoj pretjerati, ne želiš da budu u potpunosti usitnjeni.
3. Zatim dodaj sve ostale sastojke koji su ti potrebni u pripremi tijesta i uključi procesor hrane samo toliko da se svi sastojci pomiješaju.
4. Izvadi sastojke i stavi ih u lim za pečenje te ih s prstima ili uz pomoć lopatice pritisni. Kalup zatim stavi u zamrzivač kako bi se kora stegnula dok ti pripremaš mousse.
5. Sve sastojke, osim komadića čokolade ili čokoladnih kapi stavi u procesor hrane. Upali ga i pričekaj da se svi sastojci sjedine i da dobiješ glatku smjesu.
6. U maloj zdjeli uz pomoć mikrovalne pećnice otopi komadiće čokolade ili čokoladne kapi i zatim ih izlij u procesor hrane u kojem se nalazi prethodno napravljena smjesa od ostalih sastojaka. Ponovno ga uključi i pusti da radi sve dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
7. Izvadi koru iz zamrzivača i uz pomoć žlice ili lopatice na nju istresi dobivenu smjesu za mousse. Izravnaj ju i zatim vrati kalup u zamrzivač na dva sata kako bi se torta učvrstila.
8. Nakon dva sata, izvadi ju iz zamrzivača i ostavi ju 5 do 10 minuta da odstoji prije nego li ju poslužiš. Dodatno ukrasi po želji, a ostatak vrati u zamrzivač.