Upozorenja

Ekstremi sve češći, do 2050. u ovim će gradovima biti teško živjeti

22.10.2024.
u 14:52

Studija NASA pod nazivom ''Pretoplo: kako klimatske promjene mogu učiniti da neka mjesta budu previše vrela za život'' donosi niz upozorenja

Klimatske promjene koje u najvećoj mjeri karakterizira rast srednje temperaturne vrijednosti na globalnoj razini, imat će, smatraju znanstvenici, još snažnije utjecaje na lokalnim područjima. NASA je tako danas upozorila kako će u određenim dijelovima Španjolske.  Agencija NASA danas je, u sklopu studije koja se bavi utjecajem promjene klime na životne uvjete, upozorila kako će određenim dijelovima Španjolske, za 30 godina biti previše toplo za život, piše euroweeklynews.com. 

Studija pod nazivom, 'Too Hot to Handle: How Climate Change May Make Some Places Too Hot to Live' predstavlja nam alarmantnu sliku zemalja koje će biti najugroženije suočene s klimatskim promjenama.  Upozorava se da bi neki dijelovi planeta, poput određenih regija Španjolske mogle postati zabranjena područja u roku od nekoliko desetljeća, uključujući Madrid, autonomnu zajednicu Valenciju i Andaluziju, gdje su toplinski valovi najprisutniji. Pored navedenih područja, u studiji se navodi i kako će slične temperature pogoditi dijelove jugoistočne Azije i Brazil do 2070.

Prema nedavnim studijama NASA-e, situacija je strašna i klimatske promjene sustižu čovječanstvo i planet brže nego što mislimo. NASA-ini stručnjaci upozoravaju da je pred nama niz radikalnih promjena kojih do sada možda nismo bili svjesni. Što je najvažnije, porast temperature ima i nastavit će imati ozbiljne posljedice diljem planeta. ''Događaji poput toplotnog vala 2003. u Europi, koji je odnio više od 70.000 života, postat će sve češći i ozbiljniji od 2040-ih pa nadalje. Ljudi koji već žive na 'vrelim mjestima' morat će da se prilagode još dužim razdobljima toplotnih talasa, dok će oni koji žive u hladnijim gradovima biti izloženi ekstremnim vrućinama na koje nisu navikli'', navode stručnjaci, prenose Nezavisne novine. Eksperti upozoravaju da će veliki gradovi morati da se prilagode prije 2050, posebno kada je u pitanju adekvatna klimatizacija, kao i da je neophodno riješiti problem nedostatka zelenih površina u urbanim regijama. Zdravstveni problemi kao što su dehidratacija, toplotni udar i kardiovaskularne bolesti postat će češći, upozoravaju stručnjaci. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije