EVO KAKO SE PRAVI

Evo kako ćete prepoznati pravi ekstrakt vanilije

Ilustracija
02.11.2024.
u 09:19

Ekstrakt vanilije (koji nije isto što i pasta od mahune vanilije) je među namirnicama koje se najviše imitiraju i krivotvore na svijetu, odmah uz šafran, med, javorov sirup, wasabi i parmezan.

Pravi ekstrakt vanilije napravljen je od mahune vanilije — tih tankih mahuna koje potječu od orhideje vanilije planifolia, koja se uzgaja u zemljama poput Madagaskara, Indonezije i Meksika. Ove mahune sadrže vaniliju, prirodni spoj koji vaniliji daje izvrstan okus.

Međutim, gotovo 99% “ekstrakta vanilije” u svijetu ne dolazi iz ove biljke. Umjesto toga, napravljen je od sintetičkih kemikalija proizvedenih u laboratorijima (često na bazi petrokemije) koje samo oponašaju pravi vanilin.

Dakle, kako ćete znati je li ekstrakt koji dodajete svom receptu za sladoled od vanilije pravi? Pa, najjasniji znak je popis sastojaka. Ekstrakt čiste vanilije dobiva se od samo tri sastojka: mahune vanilije, vode i alkohola za izdvajanje okusa iz mahuna. Zapravo, prema FDA-i, proizvodi s oznakom “ekstrakt vanilije” moraju sadržavati najmanje 35% alkohola i trebaju sadržavati najmanje 100 grama mahune vanilije po litri, prenosi Food Republic.

Uz to, FDA dopušta i dodatne sastojke kao što su kukuruzni sirup, šećer i dekstroza u ekstraktu vanilije. Dakle, ako tražite bocu apsolutno čiste vanilije, pomno ćete htjeti ispitati sastojke radije nego staviti sve zalihe u naziv proizvoda.

Još jedan znak pravog ekstrakta vanilije je njegova cijena. Vanilija je najskuplji začin na svijetu nakon šafrana (čije cijene samo rastu zbog globalne nestašice), a jedna mahuna košta 2 do 3 dolara. Kao rezultat toga, autentični ekstrakt je jednako skup.

Boca ekstrakta vanilije od 25ml košta najmanje 7 eura, dok imitacije koštaju bitno manje, oko eura. Dakle, ako uočite jeftinu ponudu ekstrakta koja se čini predobra da bi bila istinita – pa, vjerojatno jest. Također budite oprezni s bocama koje su označene kao bilo što drugo osim ekstrakta vanilije ili “ekstrakta vanilije” ili upotrebljavaju izraze poput “aroma” i “esencija”.

Štoviše, čisti ekstrakt vanilije — vrsta koja ne sadrži šećer i sirupe — ima neodređeni rok trajanja ako se dobro skladišti. Čak ćete vidjeti da tekućina postaje slađa i prirodno gubi svoju gorčinu kako stari. Kada ste u nedoumici imate li pri ruci visokokvalitetni proizvod ili ne, uvijek možete kušati i ekstrakt.

Ako ima intenzivan, ali jednostavan okus vanilije, vjerojatno nije pravi.

Sintetički vanilin ima jače note vanilije, ali je jednodimenzionalan. Čisti ekstrakti također sadrže vanilin, naravno, ali sadrže i desetke drugih spojeva okusa. To im daje složeniji profil s nizom suptilnih okusa osim same vanilije. Osim toga, pravi ekstrakt vanilije imat će i pijan okus zahvaljujući alkoholu unutra — nešto što nećete uvijek pronaći u imitacijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?