Evo kako napraviti kruh koji će uvijek biti mekan i prozračan

22.09.2024.
u 11:59

Jedna stvar koje često nedostaje kruhu kojeg radimo u kućnoj radinosti je mekanost i prozračnost kruha iz pekare. 

Savršen način za postizanje meke teksture kruha prilično je jednostavan, uz nekoliko manjih izmjena u vašim receptima. Odabrali smo najučinkovitije tehnike i savjete koji će vam pomoći da kod kuće pripremite odličan prozračan kruh.

Nemojte previše mijesiti tijesto

Pretjerano miješenje tijesta uobičajena je pogreška u izradi kruha, zbog čega je gluten previše čvrst da bi kruh mogao narasti, zbog čega kruh postaje žilav umjesto prozračan.

Pravilno miješenje je najvažnije ako želite ojačati gluten i dati kruhu savršenu teksturu. Dok mijesite tijesto, pazite da u smjesi nema grudica i pokušajte napraviti glatko tijesto.

Najlakši način da provjerite jeste li dobro umijesili tijesto je da provjerite prstom. Snažno gurnite tijesto prstom i ako se brzo napuni i zadrži oblik, ne morate više mijesiti. Ako ostane udubina, nastavite mijesiti još malo.

Usavršite razine kvasca

Tekstura kruha uglavnom ovisi o količini plina u tijestu. Ugljični dioksid je odgovoran za sve mjehuriće koji rade rupe u kruhu, čineći ga lakšim i prozračnijim. Budući da plin nastaje rastom kvasca, što kvasac više raste, to je više plina u tijestu i vaš će kruh biti lakši i prozračniji.

Dakle, kako napraviti tijesto za kruh sa zdravim količinama kvasca? Jednostavno rečeno, morate kontrolirati temperaturu kruha. Ostavite dovoljno vremena da se tijesto za kruh digne – to će stvoriti rupe u kruhu i dati mu lakšu teksturu.

Važno je da se tijesto digne prije nego što ga stavite u pećnicu. Ali pazite da ne naraste previsoko. Ako kvasac stvara previše plinova, tijesto bi se moglo početi dizati. Ako vidite mjehuriće, probušite ih čačkalicom i brzo stavite kruh u pećnicu.

Provjerite je li tijesto dobro natopljeno

Adekvatna hidratacija kruha igra ključnu ulogu u postizanju prave teksture. Količina vode koju dodate u tijesto izravno utječe na teksturu vašeg pečenog kruha. Što je više vode u tijestu, to će kruh biti prozračniji. Ipak, pazite da ne pretjerate jer je s vodenastim tijestom teže rukovati.

Najbolji način da kontrolirate razinu hidratacije vašeg kruha je da počnete polako. Započnite s malim povećanjem količine vode ili smanjenjem količine brašna u štruci. Zatim provjerite možete li raditi s tijestom. Ako se vaše tijesto vrlo lako oblikuje, možda ćete moći malo povećati vlažnost.

Kako biste dobili što prozračniji kruh, tijesto bi vam trebalo biti više tekuće nego do sada ali i da se i dalje s njim da raditi.

Premažite uljem

Jedan od najlakših načina da kruh bude mekan i prozračan je da upotrijebite jednu do dvije žlice masti, primjerice biljnog ulja. To će spriječiti stvaranje viška glutena, jer višak glutena čini kruh žilavijim.

Dodajte šećer

Dodavanje šećera slabi strukturu glutena, upija vodu i u konačnici kruh čini svjetlijim i mekšim. Kao rezultat toga, šećer poboljšava okus, strukturu i teksturu kruha. Kvasac također jede šećer i proizvodi ugljični dioksid koji diže tijesto i čini kruh prozračnim.

Dodajte jaja

Još jedan savjet za pripremu kruha koji vam može pomoći da napravite bolje tijesto za mekši kruh je dodavanje jaja. Jaja djeluju kao vezivo, čineći tijesto čvršćim, dodajući bogat okus i produžujući rok trajanja kruha.

Skratite vrijeme pečenja

Predugo vrijeme pečenja jedna je od najčešćih grešaka koja uzrokuje suhoću i tvrdoću kruha. Postavite pećnicu na najkraće vrijeme u receptu i provjerite je li kruh potpuno pečen kada se pećnica zaustavi. Također osigurajte ispravnu temperaturu prilikom pečenja kruha.

Napravite paru u pećnici

Komercijalni kruh je mekši zbog postupka pare koji pekari koriste, a koji je osmišljen kako bi kruh ostao hidratiziran i svjež. U posudu ulijte hladnu vodu i stavite je na rešetku ispod kruha da se stvori para.

Dodajte mlijeko

Još jedan trik koji koriste komercijalni pekari je zamjena vode mlijekom kako bi vaš kruh bio mekan i prozračan. Mlijeko sadrži masnoće koje čine kruh mekšim.

Točno izmjerite sve sastojke

Postoji mnogo razloga zašto za kruh postane suh i gust. Pobrinite se da svi vaši sastojci budu u pravilnim omjerima jer je to jedan od najbolji načina kojim možete spriječiti da vam kruh postane presuh.

Za lagan i prozračan kruh za koji ćete s ponosom reći da je domaći, preporučujemo da sastojke mjerite u gramima. Ako već niste, morat ćete uložiti u kuhinjsku vagu. Kuhinjske vage mogu se pronaći po razumnim cijenama i najbolji su način da slijedite recept točno onako kako je zamišljeno.

Kada je riječ o pravljenju domaćeg kruha, nemojte odustati ako ne bude savršen iz prvog pokušaja. Iako je za pravljenje laganog i prozračnog kruha potrebno malo vježbe, uvjereni smo da kada jednom svladate proces, više nikada nećete htjeti kupiti kruh iz trgovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?