Završetak sjetve

Evo što se najviše sadilo u BiH ove sezone

sjetva psenica
Ivica Galovic/PIXSELL
02.11.2024.
u 15:58

Cijene repromaterijala i imputa koji idu u sjetvu otprilike su na prošlogodišnjoj razini, kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH

Jesenska sjetva u Federaciji BiH počela je navrijeme, sve je krenulo u agro-rokovima i sjetva još nije završena, kazao je za Fenu Nedžad Bićo, predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH. Govoreći o cijeni sjemena, gnojiva te općenito je li sjetva skupa, Bićo je istaknuo kako je "već od korone sjetva postala strahovito skupa, a isto tako i žetva", piše Večernji list BiH. - Od pandemije COVID-19 sjetva je postala strahovito skupa i svake je godine sve skuplja. Ali ova godina stagnira. Cijene repromaterijala i imputa koji idu u sjetvu otprilike su na prošlogodišnjoj razini - kazao je Bićo. Koliko bi hektara trebalo biti zasađeno u jesenskoj sjetvi u FBiH, Bićo je kazao da nema taj podatak, sve dok ne izađe onaj o prijavljenim površinama. - Ali ono što ja znam, prema informacijama kolega, je da će biti kao i na lanjskoj razini. Trenutačno se rade ozima žita. U najvećem obujmu sada se sade pšenica, krušna žita. Ovo je vrijeme te sjetve - kazao je Bićo. Govoreći o tome očekuje li da ovogodišnja sjetva bude bolja u odnosu na prethodne sezone, Bićo je istaknuo kako se proizvođači uvijek nadaju da bude i bolje i kvalitetnije, piše Večernjak.

- Prošla godina, koja je za nama, što se tiče pšenice, bila je odlična, tako da ove godine samo pšenica nije osjetila gubitke od suše i klimatskih promjena i bila je odlične kvalitete. Tako se nadamo da će i sljedeća godina biti još bolja - istaknuo je Bićo. Naglasio je da bi u idućih mjesec dana cjelokupna sjetva mogla biti gotova. - Najkasnije za mjesec dana sjetva će biti završena, a možda i prije. Ovisi o tome kad je tko počeo sa sjetvom. Bilo je kiša, nije se ulazilo u parcele, ali ide sve svojim tijekom - kazao je Bićo za Fenu. Pitanje jesenske sjetve jedno je od ključnih kada promatramo dostupnost i cijenu žita u idućoj godini, a što pak sa sobom ima i refleksije na dostupnost žita za proizvodnju pekarskih proizvoda, kao i za njihovu cijenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije