Browniesi su popularan američki desert. Riječ je o čokoladnim kockama koje imaju mekanu, pomalo gnjecavu teksturu, a koja se podjednako dobro sljubljuje s toplim kremama i ledenim sladoledom.
Mi vam donosimo recept za najbržu verziju browniesa, a koje se poslužuju s bogatom kakao kremom. Idealna je to kombinacija za sve kojima treba brzi čokoladni zalogaj.
Imate li pri ruci mikser smjesu za kolač napravit će za manje od 10 minuta. Kolač se, pak, peče u pećnici oko 25 minuta.
Sastojci za kolač:
- 400 g šećera
- 240 g brašna
- 230 g maslaca
- 50 g nezaslađenog kakao praha
- 4 jaja
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za glazuru:
- 330 g šećera u prahu
- 65 ml mlijeka
- 60 g maslaca
- 25 g nezaslađenog kakao praha
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
- Napravite smjesu za kolač: pomiješajte rastopljeni maslac i kakao prah u zdjeli s električnim mikserom. Dodajte bijeli šećer, brašno, jaja i ekstrakt vanilije. Miksajte sve zajedno dok se sastojci ne sljube.
- Prebacite smjesu u namašćeni pravokutni lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva oko 25 minuta.
- Napravite glazuru: mikserom izradite kremu od šećera u prahu, maslaca, mlijeka kakao praha i ekstrakta vanilije.
- Premažite glazuru preko toplog, ali ne i vrućeg kolača. Poslužite kolač odmah, a eventualne ostatke stavite u kutiju s poklopcem i pohranite u hladnjaku. Dobar tek!