Kraljevski Bobovac

FOTO: Održan Molitveni dan za Domovinu, nadbiskup Vukšić objasnio zbog čega je ove godine poseban

Molitva za Domovinu
Foto: Nedjelja.ba
1/8
26.10.2024.
u 18:32

Na kraljevskom Bobovcu, u župi Kraljeva Sutjeska, održan je tradicionalni Molitveni dan za Domovinu, koji je predvodio vrhbosanski nadbiskup mons. Tomo Vukšić. Koncelebriralo je 20-ak svećenika, uključujući generalne vikare mons. Slađana Ćosića, mons. Željka Čuturića i don Slavka Rajiča. Sudjelovali su brojni vjernici, veleposlanik Hrvatske Ivan Sabolić, te politički predstavnici Hrvata u BiH, među kojima Marinko Čavara i Slaven Galić.

Homilija u čast kraljice Katarine

Mons. Vukšić je u homiliji istaknuo kako ovogodišnje okupljanje ima poseban značaj jer se obilježava 600. obljetnica rođenja kraljice Katarine Kosača-Kotromanić. „Naša molitva je dvostruka – zahvalna za njezin život i primjer, te prošnja za vječni život u Božjoj milosti,“ rekao je nadbiskup. Pozvao je na zajedništvo, koristeći sliku tijela Kristova iz poslanice Pavla (1 Kor 12,12-31), naglasivši važnost međusobne solidarnosti i odgovornosti u Crkvi i društvu.

Doprinos katolika društvu

Vukšić je poručio da katolici nastavljaju doprinositi izgradnji pravednog društva, koje poštuje ljudska prava i dostojanstvo svih ljudi i naroda. „To je naša moralna obveza, koja proizlazi iz katoličkog identiteta,“ dodao je, ističući važnost nastavka ove tradicije.

Hodočasnička tradicija

Ovo hodočašće na Bobovac, pokrenuto 2002. na inicijativu kardinala Vinka Puljića, postalo je važan događaj za katolike i pripadnike Oružanih snaga BiH. Nakon mise, sudionicima je poslužen vojnički grah, a pukovnik Boro Miličević primio je zahvalnicu za potporu organizaciji.

Bobovac, nekadašnja srednjovjekovna utvrda, simbol je vjere, kulture i povijesti bosanskih Hrvata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije