Dr. fra Andrija Nikić od 1957. prikuplja podatke povijesnog, kulturnog i vjerskog sadržaja

Fra Andrijina povijesna škrinja: 'Dnevica' s više od 17.000 ispisanih stranica u 12 svezaka

storyeditor/2024-07-23/bunjevci.png
24.07.2024.
u 18:06

Dr. fra Andrija Nikić, poznati hercegovački teolog, povjesničar, pisac, kritičar i arhivar, već 67 godina bilježi razne važne statističke i druge podatke povijesnog, kulturnog i vjerskog značaja. Te svoje zapise nazvao je "Dnevica".

- Od rujna 1957. godine u Franjevačkoj gimnaziji u Sinju na poticaj prof. Venceslava Glibotića i prof. Frane Nimca u blok sam upisivao razne podatke. Posebne blokove u pojedinim mjesecima čine statistike BiH, statistike pojedinih biskupija, dekanata, župa i sela. Podatke sam nastavio upisivati danima, mjesecima i godinama. Ni jedan podatak nije napisan bez izvora, poneki od njih ima ih i više, što svjedoče fusnote. U travnju ove godine "Dnevica" je, bez ilustracija, narasla na 17.400 stranica. Osjećam da imam pravo na svoja sjećanja koja su me pratila i obilježila i zauvijek se urezala u pamćenje. Moja povijesna škrinja sada je krcata - kaže nam.

Dr. fra Andrija ističe to da mu se, listajući pojedine zapamćene zapise, čini da je cijeli svijet njegova domovina i da su na tom svijetu živjeli i žive veliki i maleni, bogati i siromašni, veseli i žalosni, proganjani i pohvaljivani, zapamćeni i kod nekih zaboravljani.

- U mojoj su škrinji oni jedni pokraj drugih. Jedni s drugima nadživjeli su promjenu vremena. Postali su svjedočanstva koja ih ujedinjuju, malene izjednačavaju s velikanima, glasovite s neznanima. Tako je nastajala i ime dobila "Dnevica" iz moje povijesne škrinje. Ona je, uglavnom, rezultat osobnog izbora i nametnutih tema. Tijekom minulih desetljeća susretao sam osobe, pronalazio i dopunjavao podatke i redao ih dnevno kronološki. To je raslo i širilo se. To sam uspio samo zato što sam 1957. godine upisao prvi podatak, a on je pozivao na nove podatke i događaje. Na prvim stranicama Dnevice upisao sam i ponudio rezultate državnih popisa stanovništava u BiH, a tijekom ljetnih mjeseci donio sam prepisane statistike crkvenih poglavara za uspoređivanje i popunjavanje. Najradije bih sve ovo nazvao "Rutino klasje" (Biblija, Knjiga o Ruti, nap. a.). Paljetkovao (prikupljao paljetke, ostatke poslije žetve) sam po stranicama brojnih Božjih umnika i pobožnika, a i drugih osoba i lokalnih događaja. Često sam istraživao i otkrivao zatajene događaje i prebrisane ljude te ovdje prvi put upisao brojne prekrižene podatke i dokumente. Tako se ovdje susreće mnogo toga zaboravljenog ili prebrisanog. Veselio sam se darovima Duha gdje god sam ih zamijetio.

Fra Andrija ističe da je vrijednost ove Dnevice (događajnice po danima) prvi shvatio prof. Andrija Stojić.

- Jednom zgodom prof. Andriju Stojića i Franju Buljana upoznao sam s Dnevicom te upozorio na emisiju Radiopostaje Mir Međugorje "Na današnji dan", koja se emitira svakodnevno od 1. svibnja 2008. godine. Predložio sam prof. Andriji Stojiću, predsjedniku Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, susljedno objavljivanje Dnevice u 12 svezaka. Prof. Stojić je odmah prihvatio ponudu i rekao da pripremim podatke za siječanj. Pojedini svezak po mjesecima (serija od 12 svezaka), popraćen odgovarajućim ilustracijama i slikama, imao bi više od 1300 stranica. Započeli bismo sa siječnjem s podacima koji su upisani do 2024. godine. Objavljena "Dnevica" u 12 svezaka obnovila bi događaje, osvježila pamćenje, širila znanje, rastvarala horizonte zavičaja, ali i diljem domovine i čitavog svijeta te produljila naše živote, obogatila i otvorila nove vidike, a čitatelje i slušatelje uvela u nova duhovna, intelektualna i stvorena prostranstva. Nadam se da će se ispuniti ta moja davna želja - kazao nam je dr. fra Andrija.

Dr. fra Andrija Nikić rođen je 1. siječnja 1942. godine u Ružićima kod Gruda. Studij teologije i filozofije počeo je u Visokom, nastavio u Sarajevu, a završio u Rimu, gdje je doktorirao povijesne znanosti 1971. godine. Jedan je od najplodnijih pisaca franjevaca, objavio je više od 110 knjiga i kalendara.

 

Pojedini svezak po mjesecima, popraćen odgovarajućim ilustracijama i slikama, imao bi više od 1300 stranica. Započeli bismo sa siječnjem s podacima koji su upisani do 2024.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?