Prebrojavanje još traje

Glasovi dijaspore mogu imati presudnu ulogu u nekim gradovima, evo kad je krajnji rok za potvrdu rezultata

storyeditor/2024-09-11/izbori__2_.jpg
Armin Durgut/PIXSELL
18.10.2024.
u 21:57

Prema svemu sudeći, proces brojenja svih glasova zapao je u stanovite izazove, i to nakon što je znatan dio ljudstva koji je bio zadužen za navedene procese odustao od posla

Tijesna borba između kandidata za čelne ljude u dvjema lokalnim zajednicama u Federaciji - Žepču i Novom Travniku ponovno je ukazala na značaj glasovanja poštom jer će, sve su prilike, upravo oni listići koji su došli iz inozemstva odrediti ishod izborne utrke u navedenim općinama/gradovima, piše Večernji list BiH.

Rok za prijam glasova iz inozemstva je istekao, podsjećamo, proteklog petka, a u ovom trenutku vrši se prebrojavanje. Naravno, osim Žepča i Novog Travnika koji su u fokusu upravo zbog utrke za načelničke/gradonačelničke pozicije, jasno je kako će glasovi poštom odrediti i dio budućeg sastava općinskih vijeća u nekoliko općina u Republici Srpskoj, a sve upućuje na zaključak kako će sve buduće aktivnosti političkih subjekata morati u većoj mjeri, prilikom realizacije predizbornih aktivnosti, uzeti u obzir upravo glasačko tijelo u dijaspori. Ove godine, podsjećamo, prijavilo se tek nešto više od 43 tisuće birača, a broj bi, realno govoreći, mogao biti znatno veći.

Pitanje brojenja

Međutim, prema svemu sudeći, proces brojenja svih glasova zapao je u stanovite izazove, i to nakon što je znatan dio ljudstva koji je bio zadužen za navedene procese odustao od posla. Središnje izborno povjerenstvo BiH obaviješteno je tako ovoga tjedna od rukovodstva Glavnog centra za brojenje koji se nalazi u Sarajevu (Zetra) da je značajan broj angažiranog osoblja odustao od rada te da je nužno izvršiti prijam i obuku novog osoblja. Stoga Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva sve zainteresirane, osobito one s iskustvom u brojenju glasačkih listića, da se prijave na e-adresu uprava.gcb@izbori.ba ili na broj telefona 033/251-312 te ostave svoje podatke kako bi bili kontaktirani za rad u Glavnom centru za brojenje. Rad na brojenju glasačkih listića u Glavnom centru za brojenje plaća se po satu rada, a visina satnice je 5,90 KM.

Rokovi utvrđeni pravilnikom pritom su jasno naznačeni - Središnje izborno povjerenstvo treba utvrditi i objaviti izborne rezultate nakon objedinjavanja rezultata s redovitih biračkih mjesta i rezultata dobivenih prebrojavanjem u Glavnom centru za brojenje (mobilni timovi, odsutnost, pošta, DKP), i to najkasnije 20 dana nakon održavanja izbora. Odmah po donošenju odluke o objavi izbornih rezultata, SIP u detaljnom tabelarnom prikazu rezultate glasovanja na razini biračkog mjesta po političkim subjektima i kandidatima stavlja na raspolaganje jasnosti putem web-stranice.

No, time proces nije završen jer nakon završetka ponovnog brojenja glasačkih listića i isteka roka za žalbe, odnosno nakon pravomoćnosti odluka, a najkasnije 30 dana od održavanja izbora, SIP potvrđuje izborne rezultate. No, postoji iznimka koja kaže kako će SIP potvrditi izborne rezultate najkasnije 45 dana od dana održavanja izbora u slučaju da je proces ponovnog brojenja po zahtjevima ili po službenoj dužnosti u Glavnom centru bio takvog obujma da, uz sve raspoložive kapacitete, nije bilo moguće završiti potvrđivanje rezultata u roku od 30 dana, ako proces zaštite izbornog prava nije bilo moguće završiti za 30 dana, odnosno ako je SIP poništio ili odgodio izbore na određenim biračkim mjestima. U konkretnom slučaju konačni rok bio bi 20. studenoga.

Kada govorimo o obvezama stranaka i neovisnih kandidata, oni su dužni u roku od trideset dana od dana objavljivanja izbornih rezultata u Službenom glasniku BiH podnijeti i financijsko izvješće za razdoblje od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata izbora (postizborno financijsko izvješće). Tek u postizbornom financijskom izvješću političke stranke i neovisni kandidati prijavljuju ukupne troškove izborne kampanje. Za nedostavljanje navedenog izvješća SIP može izreći novčanu kaznu za političke stranke do 10.000 KM, a za neovisne kandidate do 2000 KM.

Izbori u nedjelju

Sve navedeno vrijedi za izbore koji su održani, međutim, kao što je poznato, ove se nedjelje održavaju izbori u još četirima lokalnim zajednicama u kojima su zbog poplava bili odgođeni (Kreševo, Kiseljak, Fojnica i Konjic), dok će se odluka za Jablanicu donijeti naknadno. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije