upućen poziv

Značajan broj brojača listića odustao od posla, traže se zamjenski, evo kolika je satnica

storyeditor/2024-09-11/izbori__2_.jpg
Armin Durgut/PIXSELL
16.10.2024.
u 07:00

Jučer je javnost detaljno upoznata i s rezultatima rada dijela novih tehnologija, konkretno optičkih skenera koji su bili instalirani na 145 biračkih mjesta, a tijekom izbora utvrđeno je kako su radili učinkovito na 143 biračka mjesta

Uslijed činjenice da u ovom trenutku nedostaje ljudi koji bi brojili glasačke listiće, upućen je poziv u kojemu se traže oni koji su voljni raditi na prebrojavanju listića, a definirana je i cijena satnice. Središnje izborno povjerenstvo BiH obaviješteno je od rukovodstva Glavnog centra za brojenje koji se nalazi u Sarajevu (Zetra) da je značajan broj angažiranog osoblja odustao od rada te da je nužno izvršiti prijam i obuku novog osoblja, piše Večernji list BiH.

Stoga Središnje izborno povjerenstvo BiH poziva sve zainteresirane, osobito one s iskustvom u brojenju glasačkih listića, da se prijave na e-adresu uprava.gcb@izbori.ba ili na broj telefona 033/251-312 te ostave svoje podatke kako bi bili kontaktirani za rad u Glavnom centru za brojenje.

Rad na brojenju glasačkih listića u Glavnom centru za brojenje plaća se po satu rada, a visina satnice je 5,90 KM. Podsjećamo, lokalni izbori završili su u svim općinama i gradovima, osim u pet onih u kojima su bili odgođeni uslijed prirodne katastrofe. A kada će biti objavljeni konačni rezultati, znat će se nakon što se prebroje i oni glasovi koji su stigli poštom. Podsjećamo, u međuvremenu su donesene odluke i da se izvrši kontrola i utvrdi stvarno stanje za nekoliko biračkih mjesta u pojedinim izbornim jedinicama.

Izbori u nedjelju

Kada je riječ o izborima koji se ove nedjelje održavaju u Kreševu, Kisljaku, Fojnici i Konjicu, stranke su već od ranije spremne, a Večernji list već je objavio kako u dvije od četiri te lokalne jedinice HDZ BiH računa na osvajanje pozicije načelnika. Istodobno, o glasovima koji su stigli poštom mogao bi ovisiti i ishod rezultata izbora za načelnike/gradonačelnike u dvjema lokalnim zajednicama - Žepču i Novom Travniku. Dodatno, listići koji su pristigli iz inozemstva mogli bi, procjene su, imati i utjecaja na sastav budućih općinskih vijeća u nekoliko lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

Jučer je javnost detaljno upoznata i s rezultatima rada dijela novih tehnologija, konkretno optičkih skenera koji su bili instalirani na 145 biračkih mjesta, a tijekom izbora je utvrđeno kako su radili učinkovito na 143 biračka mjesta, što predstavlja 98,62% uspješnosti tijekom cijelog izbornog dana. Naglasili su i da, iako su se povremeno javljali slučajevi u kojima su skeneri vraćali glasačke listiće, ni jednom biraču nije uskraćena mogućnost glasovanja.

Kada je riječ o dva skenera koja su "zakazala", jedan je imao tehnički kvar, dok je drugi odbijao listiće zbog pogreške prouzročene nanošenjem žiga na pogrešno mjesto na listićima. Zbog stvaranja redova glasača na ova dva biračka mjesta odlučeno je da se prijeđe na redovitu proceduru. Zaključna ocjena za sva biračka mjesta je da opća upotreba skenera nije prouzročila značajne zastoje ni duge redove. Glasovanje je produljeno za jedan sat na četiri biračka mjesta u Tuzli kako bi se omogućilo glasačima završiti s glasovanjem. Glasački listići u Tuzli su, podsjetili su iz Središnjeg izbornog povjerenstva, ujedno i najduži.

Brzina prijenosa

U pogledu rezultata rada skenera i njihova utjecaja na brzinu biračkog procesa, sva 143 biračka mjesta koja su rabila skenere uspješno su generirala, ispisala i prikazala elektroničke rezultate za promatrače, medije i javnost odmah nakon zatvaranja. Unutar pet minuta od zatvaranja 42% pilot-biračkih mjesta prenijelo je rezultate izbora elektroničkim putem u sjedište SIP-a, dok je unutar 30 minuta taj postotak narastao na 62%.

Na kraju izbornog dana, sva pilot-biračka mjesta, osim tri, prenijela su rezultate jer je teški promet na zaštićenoj mreži privremeno otežao prijenos nekih rezultata. SIP je 100% ili sva 143 rezultata primio i objavio sljedeće jutro na svojoj mrežnoj stranici, a ti rezultati ostali su nepromijenjeni do usporedbe s ručno prebrojenim (preliminarnim) rezultatima. Zabilježene slike svih glasačkih listića također su prenesene u sjedište SIP-a na memorijskim karticama.

Istodobno, potvrđeno je i kako će se praviti usporedba, odnosno, nakon što općinska povjerenstva obave prebrojavanje i transportiraju glasačke listiće u SIP-ov Glavni centar za brojenje, SIP će provesti detaljnu usporedbu elektroničkih i ručno unesenih rezultata kako bi se utvrdile razlike i osigurali konačni rezultati. Postupak je počeo u ponedjeljak, 14. listopada 2024., u Glavnom centru za brojenje u Zetri i proveo se u nazočnosti promatrača i medija. Glasovanje s optičkim skenerima provedeno je u Vogošći, Visokom, Tuzli, Mostaru, Stocu, Novom Gradu i Prijedoru kao dio pilota skenera uz potporu USAID-ova projekta "Potpore izbornom integritetu u BiH".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?