Vlada HBŽ-a ovlastila premijera Ivan Vukadina za pokretanje postupka

GP Kamensko prekategorizirati za međunarodni cestovni promet putnika i roba, voća i povrća

Vlada HBŽ
20.09.2024.
u 21:03

- Povećanje je planirano zbog sve većih troškova života, što pogađa i pripadnike braniteljske populacije, od kojih su razvojačeni branitelji bez ikakvih primanja u najtežem položaju - stoji u obrazloženju uredbe.

Vlada Hercegbosanske županije na posljednjoj je sjednici, među ostalim, usvojila uredbu o izmjeni uredbe o novčanoj egzistencijalnoj naknadi razvojačenim braniteljima Domovinskog rata, piše Večernji list BiH. Naime, na prijedlog Uprave za pitanja branitelja i stradalnika HBŽ-a, izmjenama i dopunama proračuna HBŽ-a za 2024. godinu povećana su sredstva za isplatu novčane egzistencijalne naknade razvojačenim braniteljima, a planirano je povećanje novčane egzistencijalne naknade s 5 KM na 6 KM mjesečno.

Izvršenje proračuna

- Povećanje je planirano zbog sve većih troškova života, što pogađa i pripadnike braniteljske populacije, od kojih su razvojačeni branitelji bez ikakvih primanja u najtežem položaju - stoji u obrazloženju ove uredbe.

Utvrđeno je izvješće o izvršenju proračuna HBŽ-a za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. godine. Ukupno ostvareni konsolidirani prihodi i primici financiranja na dan 30. lipnja 2024. iznose 52,870.516 KM, što je za 11,03% ili u apsolutnom iznosu 5,250.646 KM više u odnosu na isto izvještajno razdoblje prethodne godine. Usvojena je i odluka o izmjenama i dopunama odluke o listi lijekova koji se mogu propisivati i izdavati na teret sredstava obveznog zdravstvenog osiguranja HBŽ-a (pozitivna lista lijekova HBŽ-a). Dana je suglasnost na program utroška sredstava Ministarstvu graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Njime se utvrđuju uvjeti i kriteriji za provođenje javnog poziva za dodjelu namjenskih sredstava planiranih u proračunu HBŽ-a za 2024. na poziciji Ministarstva graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša "Ostale potpore – sredstva za zaštitu okoliša" u iznosu od 420.000 KM. Sredstva su namijenjena za projekte i programe čijom će se realizacijom doprinijeti rješavanju aktualnih problema okoliša u županiji.

Cilj programa je poboljšanje usluga prikupljanja otpada, povećanje stupnja reciklaže te poboljšanje stanja u oblasti komunalne infrastrukture. Vlada je dala suglasnost i na akcijski plan za provedbu mjera iz dokumenta "Strategija sigurnosti cestovnog prometa Hercegbosanske županije za razdoblje 2023. – 2028.".

Usvojene su odluke u svrhu pokretanja javne nabave roba procijenjene vrijednosti 70.000 KM bez PDV-a za nabavu vozila za specijalnu policiju i 88.000 KM bez PDV-a za nabavu policijske opreme – radara. Vlada je ovlastila predsjednika Vlade dr. sc. Ivana Vukadina da pokrene postupak prekategorizacije graničnog prijelaza Kamensko kako bi dobio status graničnog prijelaza za međunarodni cestovni promet putnika i roba te za promet voća i povrća koje, u skladu sa zakonodavstvom, podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti prilikom prijevoza preko zajedničke državne granice (ugovor između BiH i RH o graničnim prijelazima, članak 1. b).

Kinološki savez, biciklijada...

Usvojeno je i rješenje o imenovanju članova radnih skupina za programiranje i provedbu IPA 2025. - 2027. Odobrena su financijska sredstva Kinološkom savezu Herceg Bosne za organizaciju Europskog natjecanja pasa goniča "Kupres 2024." u iznosu od 2000 KM i Biciklističkom klubu "Tomislav" iz Tomislavgrada 3000 KM za organizaciju biciklijade, priopćeno je, među ostalim, iz Vlade HB županije. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije