od 12. do 15. listopada

Grad Mostar bit će domaćin manifestacije Green Deisgn Biennale

11.10.2022.
u 16:11

Grad Mostar bit će domaćin manifestacije Green Deisgn Biennale, koja će se održat od 12. do 15. listopada 2022, okupit će više od 20 stručnjaka s područja arhitekture, urbanizma, građevinarstva i dizajna koji dolaze iz 11 zemalja, kao i 35 studenata za pet sveučilišta iz BiH i Srbije.


Svečano otvaranje manifestacije upriličit će se u srijedu, 12. listopada u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosača u Mostaru s početkom u 18 sati. Osnivačica Green Design Bienala Elma Durmišević na konferenciji za novinare danas je kazala kako bienale predstavlja jednu dinamičnu kreativnu, multidisciplinarnu i internacionalnu platformu u BiH koja okuplja arhitekte, urabniste, ICT stručnjake i inženjere s jednim bitnim ciljem, a to je da uz pomoć korištenja novih saznanja za razvoj zelenih gradova otvorimo vrata ka eliminiranju negativnog utjecaja moderne civilizacije na ekološki sustav planete.
-Tema ovogodišnjeg bienala je kružna arhitektura, kružna ekonomija, regenerativna arhitektura , energetska učinkovitost i digitalizacija koja nam može pomoći u tranziciji ka jednom novom sustavu
vrijednosti koje imaju mnogo više benefita za samo okruženje i prirodu – istaknula je Durmišević. Bienale obuhvaća predavanja stručnjaka i arhitekata iz 11 zemalja od Velike Britanije, Nizozemske, Njemačke, Švedske, Irske, Luksemburga, Izraela, Turske, Srbije i BiH. U okviru programa održat će se dva okrugla stola s europskom Asocijacijom arhitekata na temu suradnje po pitanju agende za kružnu ekonomiju u građevinarstvu i arhitekturi.
Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina tom prigodom je izrazila zadovoljstvo što je grad Mostar domaćin Green Design Bienala. -Cilj bienala je spoznati i podijeliti vodeće inovacije i razvoj koji će oblikovati održivi kružni svijet sutrašnjice i u središtu ovih rasprava su svakako koncepti, strategije i alati za učinkovito korištenje resursa unutar izgrađenog okoliša – kazala je Komadina.


Podsjetila je kako je Grad Mostar je 2016. godine s Fondacijom Green Design Centrom iz Sarajeva potpisao sporazum vezan za izgradnju tog centra u Mostaru. Po njezinim riječima, što se tiče samo izgradnje prvog ciklusa to je nešto novo i inovativno vezano za mogućnosti i izgradnju recikliranih,
kružnih materijala što je nešto novo u samoj industriji građevinarstva. Mostar je prvi od gradova u BiH, a mislim i šire, gdje je počela izgradnja odnosno završena prva faza Green Design centra, i naravno da će se sukladno raspoloživim sredstvima ova izgradnja i nastaviti – kazala je Komadina.
Maja Roso Popovac s Građevinskog fakulteta Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru kazala je kako i
Univerzitet i Sveučilište u Mostaru, kao i dosadašnjih godina, uzimaju vrlo intenzivnu ulogu u čitavom
bienalu.

-I studenti sa Sveučilišta i s Univerziteta u Mostaru zajedno s kolegama iz Sarajeva, Banja Luke i Beograda sudjeluju u radionicama koje su zajedničke i podijelit će se u dva smjera. Jedni će raditi mikro, a drugi makro lokaciju tako da ćete vidjeti kako se na tim školskim primjerima može prikazati nešto što se proizvede i što će biti izloženo na kraju radionica – navela je Roso Popovac. Inače, izložba arhitektonskih projekata će biti otvorena zajedno s otvaranjem bienala, a u četvrtak će se održati Green Fashion Show na šetnici u 20 sati. Riječ je o modelima koje je dizajnirala mlada dizajnerica iz Sarajeva Naida Vilić, a koji su napravljeni od recikliranog tekstila.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije