Analiziramo utrku za načelničke/gradonačelničke pozicije

HDZ-ovci na čelu Livna, Usore, Viteza, Odžaka, Kupresa, Neuma... Vareš HDS-u, Dobretići HSS-u SR

lokalni izbori u bih
Denis Kapetanovic/PIXSELL
09.10.2024.
u 14:50

Preliminarni rezultati u gradovima i općinama s hrvatskom većinom u HBŽ-u i PŽ-u ili nacionalno mješovitim stanovništvom sa značajnim udjelom Hrvata u SBŽ-u i ZDŽ-u pokazali su pobjedu kandidata HDZ-a BiH

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u gradovima i općinama s hrvatskom većinom u Hercegbosanskoj i Posavskoj županiji ili nacionalno mješovitim stanovništvom sa značajnim udjelom Hrvata u Srednjobosanskoj i Zeničko-dobojskoj županiji pokazali su kako su kandidati HDZ-a BiH ili pak oni koje je kandidirao HDZ BiH, a podržale druge stranke Hrvatskog narodnog sabora, dobili najveću potporu. U Gradu Livnu na ovogodišnjim lokalnim izborima natjecala su se četiri kandidata za poziciju gradonačelnika, što dovoljno govori o pluralizmu u hrvatskom političkom korpusu u onim sredinama u kojima ne postoji opasnost od nametanja političkih predstavnika drugih naroda.

Rezultat je, nakon obrađenih 86,11 posto biračkih mjesta, takav da je pobjedu odnio kandidat HDZ-a BiH Darko Čondrić, inače aktualni gradonačelnik, ostvarivši pritom značajnu prednost pred drugoplasiranim, kandidatom HDZ-a 1990. Matom Vukadinom. Po broju glasova na trećem je mjestu Jugoslav Brdar, kandidat SDP-a BiH, a slijedi Stipo Đapić kao neovisni kandidat. U Gradskom vijeću Livna pobjedu je također odnio HDZ BiH, a slijede HDZ 1990., Županijska neovisna lista, SDA, HNP, SDP, dok ostale stranke nisu prešle izborni prag.

U susjednom Kupresu, kada govorimo o načelničkoj utrci, ona je bila zapečaćena i prije samog pokretanja. Naime, Danko Jurič uime HDZ-a BiH bio je jedini kandidat te će u iduće četiri godine, naslijedivši Zdravka Mioča, voditi općinu koja se može pohvaliti iznimnim turističkim potencijalima. U Općinskom vijeću pak Hrvatski nacionalni pomak ostvario je većinu, a po broju glasova slijede HDZ BiH, HDZ 1990., Neovisna lista za Kupres, HRS, Srpski nacionalni pokret Federacije te SDA.

U kontekstu općine Vitez iz kuta hrvatske nacionalne politike iznimno značajne lokalne zajednice, koja uslijed svojeg strateškog položaja u srcu središnje Bosne, ali i značajnih potencijala razvoja, predstavlja lokalnu zajednicu koja je bila pod posebnim povećalom, HDZ BiH, ali i Hrvati općenito mogu biti i više nego zadovoljni. Aktualni načelnik Boris Marjanović, kandidat HDZ-a BiH, kojega su podržali i HDZ 1990. i HSS Stjepana Radića, osvojio je još jedan mandat na čelu općine, pobijedivši tako Muju Traku uime SDA. U Općinskom vijeću najsnažnija politička grupacija bit će lista HDZ BiH - HSS Stjepana Radića te HKDU, a u Vijeće ulaze još i SDA, koalicija SDP - Naša stranka - DF, HDZ 1990. te Hrvatska viteška stranka.

U općini Dobretići u srazu dvojice hrvatskih kandidata pobjedu je odnio Ivo Čakarić (HSS Stjepana Radića) pobijedivši Stipu Sivonjića (HDZ BiH). U Vijeću će većinu imati HSS Stjepana Radića, a slijede HDZ BiH te HDZ 1990. Zeničko-dobojska županija, uslijed svoje raznolikosti i nacionalne izmiješanosti stanovništva u većem broju lokalnih zajednica, uvijek je izazov iz kuta nacionalne politike. U Općinsko vijeće Vareša od hrvatskih stranaka ući će Hrvatski demokratski savez (HDS) te Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZ BiH), dok je prva politička opcija po snazi SDA.

Načelničku poziciju ponovno je osvojio Zdravko Marošević (HDS). Nasuprot Varešu je Usora, većinski hrvatska općina u kojoj zatječemo sljedeću situaciju - poziciju prvog čovjeka općine osvojio je dosadašnji načelnik Zvonimir Anđelić (HDZ BiH), pobijedivši protukandidatkinju HDZ-a 1990. Daliborku Matošević. U Općinskom vijeću prvo mjesto drži HDZ BiH, a u Vijeće još ulaze HDZ 1990., HRS, HSP BiH te SDA. Posavsku županiju zaokružujemo općinom Odžak u kojoj je kandidat HDZ-a BiH Ilija Ilić osvojio načelnički mandat pobijedivši Anesa Osmanovića, kandidata SDA, neovisnog Dragu Zečevića, kao i Mirsada Ahmetovića, kandidata SDP-a. Odnos snaga u Vijeću je takav da HDZ ima većinu, a ulaze još i SDA, Odlučno za Odžak, SDP, SBiH, kao i SNSD.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije