Preliminarni rezultati

HDZ BiH sam formira vlast na jugu i sjeveru, u središnjoj Bosni koalicije

storyeditor/2024-10-07/neum.jpg
08.10.2024.
u 21:56

Od Posavine do juga Hercegovine - u općinama s hrvatskom većinom HDZ Bosne i Hercegovine osvojio je i većinu ačelničknih/gradonačelničkih mandata, kao i većine u općinskim/gradskim vijećima

Preliminarni rezultati lokalnih izbora u općinama i gradovima s hrvatskom većinom, kao i onima s nacionalno mješovitim hrvatsko-bošnjačkim stanovništvom, pokazali su znatnu prednost HDZ-a BiH u hrvatskom političkom korpusu, a što je vidljivo na dvjema razinama - onoj načelničkoj/gradonačelničkoj, kao i u utrci za općinska/gradska vijeća, piše Večernji list BiH. Ova stranka zadržala je vlast u Neumu, Ravnom, Čapljini, Stocu, Ljubuškom, Širokom Brijegu, Grudama, Posušju, Kupresu, Livnu, Vitezu, Novom Travniku, Usori, Domaljevcu, Orašju i Odžaku.

Postoci

Situacija u pogledu postotaka, ali i rasporeda drugih stranaka u poretku varira od grada do grada. Primjerice, u Orašju je HDZ premašio 72 posto glasova, dok je na drugom mjestu SDA s 9,61 posto. U Gradsko vijeće ulaze još i HDZ 1990. s 4,43 posto, Posavska stranka s 3,97 te HSP BiH s 3,85 posto glasova. Na čelu Grada izabran je HDZ-ov kandidat Marijan Oršolić. U susjednom Domaljevcu-Šamcu HDZ BiH je na 65,48 posto, dok drugo mjesto drži Hrvatska republikanska stranka s 8,67 posto glasova. Zanimljivo je da su ovdje sve stranke i liste prešle prag od 3 posto (HDZ 1990., HSP HB i BiH, neovisni kandidat Đuro Perišić te politička opcija Nezavisni-Neovisni).

Za načelnika u ovoj općini izabran je HDZ-ov Stjepan Piljić. U pogledu Srednjobosanske i Zeničko-dobojske županija i sredina s hrvatskom većinom ili s mješovitim nacionalnim stanovništvom HDZ BiH imat će većinu u općinskim vijećima Usore, Žepča, Novog Travnika, Viteza, a očekivanja su kako će isto biti i s Kiseljakom i Kreševom. U Jajcu i Busovači HDZ BiH je druga politička opcija, odmah iza SDA, u Travniku drugo mjesto HDZ drži s HSS-om Stjepana Radića, a u Uskoplju - Gornjem Vakufu HDZ je imao zajedničku listu s HDZ-om 1990. i HSS-om Stjepana Radića, osvojivši također drugo mjesto u Općinskom vijeću. U skladu s ranijim praksama i stupnjem suradnje na lokalnim razinama, za očekivati je kako će u sve tri lokalne zajednice tražiti modalitet suradnje sa SDA. U kontekstu Busovače načelnika ponovno dobiva SDA, i to dosadašnjeg prvog čovjeka općine Asima Mekića. Kada je riječ o općini Prozor-Rama, na čelu te općine ostaje Jozo Ivančević (Ramska narodna stranka) te ima i većinu u Općinskom vijeću, a druga po snazi opcija je HDZ BiH.

Ogromna većina

Jug BiH pak nije donio neka velika iznenađenja, u Ravnom i Neumu na čelu općina ponovno će biti Andrija Šimunović i Dragan Jurković, a u općinskim vijećima imati apsolutnu većinu. U Ravnom je, primjerice, HDZ BiH osvojio 86,41, a u susjednom Neumu 68,08 posto. Druga po snazi stranka u Ravnom je SNSD, a u Vijeće ulazi i HDZ 1990., dok je u pogledu Neuma na drugom mjestu "devedesetka", a u Vijeće ulazi i HRS, kao i HKDU. U Stocu je pak Stjepan Bošković (HDZ BiH) potvrdio još jedan mandat, a u Ljubuškom Vedran Markotić (HDZ BiH), dok je u Gradskom vijeću i više nego očita prednosti HDZ-a BiH.

Kada je riječ o bošnjačkim strankama, ovi lokalni izbori pokazali su i neka iznenađenja. Iako je SDA na dan izbora proglasio pobjedu u Bugojnu, ipak je, prema najnovijim rezultatima, pobijedio kandidat "trojke" Edin Mašić. SDP je pak izgubio općinu Ključ, gdje je u utrci za načelnika pobijedio kandidat SDA Jasmin Musić. U Sarajevu politička koalicija "trojka" ostvaruje značajne rezultate. U općini Novo Sarajevo Benjamina Karić, kandidatkinja "trojke", je tijekom jučerašnjeg dana bilježila sve veću prednost nad svojim protukandidatom Muamerom Bandićem (SBiH). "Trojka" također uspješno brani svoje pozicije u općinama Stari Grad i Centar u kojima će Naša stranka zadržati načelničko mjesto. S druge strane, SDP zadržava kontrolu u Tuzli.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije