Hrvati ju nemilice bacaju, a znanstvenici otkrili: ‘Jača je od maslinovog ulja’

učenici u berbi maslina
Facebook/Osnovna škola Antuna Branka Šimića
07.09.2024.
u 08:01

Zdravstvene prednosti maslinovog ulja mnogima su već dobro poznate te ga povezuju s benefitima za zdravlje srca, cijelog organizma ili čak produljenjem života. Ipak, ono što je slabo poznato je proizvod koji je prilikom proizvodnje maslinovog ulja odbačen.

Naime, znanstvenici trenutno istražuju benefite mutnog, prethodno odbačenog nusproizvoda proizvodnje maslinovog ulja. Radi se o otpadnoj vodi iz mlinova za obradu maslina za koju su znanstvenici otkrili da bi mogla biti iznimno zdrava.

Spomenuta voda ostaje nakon što se masline samelju i odvoji njihovo ulje, a stručnjaci ističu da ona ima zaštitni i protuupalni potencijal. Istraživanja su krenula nakon što su uzgajivači maslina otpadnu vodu počeli piti iz zdravstvenih razloga, prenosi Guardian.

Inače, otpadna se voda ranije smatrala otežavajućim dijelom proizvodnje maslinovog ulja jer u slučaju da se ne odvoji kako treba, može onečistiti tlo i vodu. Umjesto štetnosti, stručnjaci su sada otkrili da je ta otpadna voda jednako hranjiva kao i maslinovo ulje.

Nadalje, ta otpadna voda puna je zdravih biljnih spojeva koji su dobri za rad crijeva. Štoviše, smatra se da ona ima najmanje deset puta više fitokemikalija od ekstra djevičanskog maslinovog ulja, koje se smatra bogatim izvorom.

Adriana Albini, talijanska znanstvenica, ovu otpadnu vodu proučava posljednjih deset godina te je otkrila da ona može pomoći u prevenciji i liječenju pojedinih vrsta raka, što uključuje rak pluća, prostate, debelog crijeva i dojke.

“Konzumiranje hrane bogate korisnim kemikalijama biljnog podrijetla, poput onih u mediteranskoj prehrani, povezano je sa smanjenim rizikom od razvoja bolesti, a nusprodukt maslinova ulja sadrži najmanje 30 različitih vrsta polifenola, među kojima je hidroksitirosol bio najzastupljeniji”, objašnjava Albini.

Zaključno, druga istraživanja pokazala su da otpadna voda može biti korisna u oporavku tijekom vježbanja, poboljšati metaboličke markere, a ujedno ima i potencijal pomoći kod kardiovaskularnih i neuroloških stanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije