Dvije u Tuzli

Humani muškarac spasio nekoliko života nakon smrti: U BiH nakon godinu i pol urađene kadaverične transplantacije

operacija
ilustracija
07.05.2023.
u 08:20

Nakon više od godinu i pol dana u Bosni i Hercegovini je urađena kadaverična transplantacija nekoliko organa. Organi su izuzeti od humanog muškarca koji je proglašen moždano mrtvim. Njegov čin za života u konačnici je dao priliku za normalno funkcioniranje nekoliko osoba.
Naime, liječnici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u suradnji s kolegama iz Županijske bolnice Zenica izvršili su eksplantaciju organa donora, koji je, prema saznanjima portala Klix.ba iz Tešnja, a moždana smrt proglašena je u zeničkoj bolnici usred krvarenja na tom organu. Transplantacija jednog bubrega i rožnice urađena je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

Kako je potvrđeno iz zdravstvene ustanove u Tuzli, transplantacija je obavljena jučer, a organi su iz Zenice promptno dopremljeni uz pratnju službenika MUP-a TŽ

Prema riječima direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla Denijala Tulumovića, brzom reakcijom cjelokupnog transplantacijskog tima te zdravstvene ustanove, operativnog tima iz Zenice kao i humanosti obitelji donora, ali i velikom broju nemedicinskog kadra urađene su dvije transplantacije.

"Proces transplantacije je protekao uredno i rani postoperativni tijek protječe uredno", naglasio je Tulumović.

Uz multidisciplinarni tim liječnika za eksplantaciju i transplantaciju i stručni timovi Poliklinike za transfuziologiju, Poliklinike za laboratorijsku dijagnostiku i Bolničku ljekarnu dali su veliki doprinos u obavljanju ovih transplantacija.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, nekoliko organa od istog donora koji je proglašen moždano mrtvim, proslijeđen je u Sarajevo, gdje također trebaju biti obavljene transplantacije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije