Tko može odoljeti orošenoj ledenoj kavi u visokoj čaši sa slamkom tijekom prevrućih ljetnih dana koja nam daje energiju, a istovremeno nas i hladi.
Dok ju u kafićima pripremaju na način da se klasični espresso prelije hladnim punomasnim mlijekom i dodaju kockice leda, pravi kavoljupci razvili su nerijetko komplicirane brojne tehnike pripreme ledene kave, donosi gastro.24sata.hr.
Primjerice, neki se zaklinju u hladnu pripremu kave tako da se mljevena kava ostavi u hladnoj vodi preko noći, a zatim procijedi. No ukoliko ledenu kavu pripremamo s mlijekom tada je za bolji okus dovoljnu skuhati kavu na način na koji to inače radimo, pa tu kavu ohladiti.
Da bi bila ledena, kavi obvezno moramo dodati kockice leda, no led obično kavu razrijedi pa to moramo imati na umu. Rješenje je ili napraviti jaču kavu ili klasično pripremljenu kavu zamrznuti u posudici za led pa za hlađenje napitka dodavati kockice kave.
Zakuhati 2,5 dl turske kave s jednom žličicom šećera i pustiti da se ohladi. Napraviti čokoladno mlijeko zagrijavanjem pola šalice mlijeka i 5 kockica čokolade. Polovinu količine kave uliti u posudicu za led i napraviti oko 12 kockica zaleđene kave. Ostatak kave uliti u čašu zajedno s čokoladnim mlijekom i staviti u hladnjak. Kada se ohladi poslužiti s 2 kockice leda i 2 kockice zaleđene kave.
Umjesto čokoladnog mlijeka savršeno kremastu ledenu kavu možete napraviti i dodatkom kondenziranog mlijeka.