Što kažete na jedan ukusni, hranjivi ručak? Matei s bloga Plant-based Full of Taste je pripremio recept za pečeno povrće i hummus od mrkve.
Osim što ovo jelo može poslužiti kao dobar međuobrok, definitivno može zamijeniti i ručak ili večeru, osobito onih dana kad nam je brzina glavni kriterij, prenosi Ljepota i zdravlje.
Sastojci (za 3 osobe):
• 300 g slanutka
• 500 g mrkve
• 500 g batata
• 500 g cvjetače
• 250 g kupusa
• začini: sol, papar, chilli, crvena paprika, kurkuma, aceto balsamico, ružmarin
• tahini pasta
• limunov sok
Priprema:
1. Slanutak namočite najmanje 3-4 sata prije pečenja. Batat i mrkvu očistite i narežite na tanke kriške. Cvjetaču narežite na kriške ili samo natrgajte na veće komade.
2. Slanutak stavite kuhati u vodu 30 minuta dok ne omekša. Nakon što je omekšao, odvojite dio slanutka (oko 100 g) i malo vode od kuhanja koju ćete koristiti za hummus.
3. Batat, mrkvu i cvjetaču začinite u zdjeli sa solju, paprom, chillijem, crvenom paprikom, maslinovim uljem i ružmarinom. Posložite u protvan te stavite peći u pećnicu 30 minuta na 200 °C, te još 10 minuta pecite na 220 °C.
4. Nakon što je povrće pečeno, odvojite dio mrkve (oko 100 g) te u sjeckalici pomiješajte kuhani slanutak, pečenu mrkvu, maslinovo ulje, tahini pastu i limunov sok kako biste napravili hummus.
5. Kupus naribajte i začinite solju, paprom, maslinovim uljem i acetom balsamicom te poslužite uz ovo jelo.